Ekonomiden 22 ay sonra güzel haber

Ekonomiden 22 ay sonra güzel haber

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin Ocak 2020 dönemi neticelerine göre, aralıkta 49,5 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI, ocakta 51,3'e yükselerek son 22 aylık dönemde ilk defa eşik değer olan 50'nin üzerinde meydana geldi. 5 aylık düşüş trendi de bitmiş oldu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satınalma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ocak 2020 dönemi neticelerine göre, aralıkta 49,5 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI, ocakta 51,3'e yükselerek son 22 aylık dönemde ilk kez eşik değer olan 50'nin üzerinde gerçekleşti ve sektörün faaliyet şartlarında ılımlı iyileşmeye işaret etti.

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin Ocak 2020 neticeleri izah etti.

Eşik değer olan 50'nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket neticelerine göre, aralıkta 49,5 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI, ocakta 51,3'e yükselerek son 22 aylık dönemde ilk kez eşik değer olan 50'nin üzerinde gerçekleşti ve sektörün faaliyet şartlarında ılımlı iyileşmeye işaret etti.

Talepteki iyileşme, ocak ayında yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesini sağladı. Büyüme hızı ılımlı olmakla beraber Mart 2018'den beri en kuvvetli düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri de artış kaydederek 5 aylık düşüş trendini bittirdi. Yeni siparişlerin yine artışa geçmesi, imalatçıların imalatı peş peşe üçüncü ay genişletmesini sağladı. Yeni siparişlerde olduğu gibi imalattaki artış da iki seneye yakın bir dönemin en yüksek oranında gerçekleşti.

İmalatta büyümenin ivme kazanması, yeni siparişlerdeki artışa karşın firmaların birikmiş işlerini azaltabilmesini sağladı. Bir takım firmalar, yeni siparişlerin karşılanmasına yardımcı olmak için stokları kullandı. Bunun neticesi olarak, son ürün stoklarında geçen sene temmuz ayından beri gözlenen en sert düşüş meydana geldi.

İstihdam, son 3 ayın ilk artışını kaydetti

Aynı zamanda, istihdam, son 3 ayın ilk artışını kaydetti. Anket katılımcıları, yeni projeler ve iş genişletme tasarıları sebebiyle ortaya çıkan ek kaynak ihtiyacının yeni işe alımları hızlandırdığını belirtti. Satın alma faaliyetleri kuvvetli düzeyde ve Şubat 2018'den beri gözlenen en yüksek hızda arttı. Buna karşın girdilerin imalat süreçlerinde kullanılmasına bağlı olarak girdi stokları azalmaya devam etti.

Girdi ücretleri, sene başında son 6 ayın en hızlı artışını kaydetti. Anket katılımcıları, bu artışı büyük ölçüde para birimindeki zayıflığa bağladı. Bununla beraber girdi ücretleri enflasyonu, seri eşik değerin altında kaldı. Benzer bir tablo, yeniden ılımlı olmakla beraber geçen sene haziran ayından beri en yüksek oranda artan son ürün ücretleri için de mevzubahis oldu.

İzahta görüşlerine yer verilen IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, ocak ayı PMI verilerinin, Türk imalat sektörünün 2020 seneye pozitif bir başlangıç yaptığına işaret ettiğini belirterek, "Yeni siparişlerin büyüme bölgesine geçmesi, firmaları imalatı daha hızlı artırma ile ilgili cesaretlendirdi. Bunun neticesi olarak ek personel ihtiyacı oluştu. PMI verileri ve resmi veriler arasındaki ilişki, sene başında endüstri üretiminde yüzde 5'in üzerinde bir senelik büyüme performansına işaret ediyor." ifadelerini kullandı.