En fazla değer kaybeden para birimi TL

En fazla değer kaybeden para birimi TL

Ekim ayında dövizler arasında en fazla değer kaybeden para birimi Türk Lirası oldu.

MSCI Yükselen Piyasalar Döviz Endeksi Amerikan Doları karşısında Ekim ayı başından bu yana % 1,3 oranında değer kazanırken Türk Lirası % 5 oranında düştü.

Yükselen ekonomilerin para birimlerindeki değer artışı genel olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Çin arasında imzalanan kısmi ticaret anlaşmasından kaynaklanırken, Türkiye'ye yönelik yaptırım tehditleri de Türk Lirası'nın ters yönde seyir izlemesine yol açtı.

JP Morgan Rus Rublesi ile birlikte politik belirsizliklere maruz kalmaya en açık para birimi olarak Türk Lirası'nı gösterdi. Goldman Sachs da jeopolitik riskler ve ekonomi politikaları konusunda uyarırken, Rabobank Türk Lirası'nın yeni bir kur krizinin eşiğinde olabileceğini iddia etti.

Öte yandan, Deutsche Bank da Türk Lirası cinsi sabit getirili yatırım araçları üzerindeki "pozitif" görüşünü kaldırdı. Oxford Economics de Türkiye ile ilgili görünümünü düşürdü.

Geçen yıl sonunda durgunluğa giren Türkiye ekonomisi düzelme sinyalleri verse de, uzmanlar hâlâ kırılganlığın sürdüğü konusunda ısrarcı.