Enflasyon sepeti enflasyona karşı güncellendi!

Enflasyon sepeti enflasyona karşı güncellendi!

TÜİK’in izah ettiği ekonomik verilere güven sorgulanmaya devam ediliyor. Enflasyon sepetinde gıda, konut ve giyim gibi yurttaşları dolaysız etkileyen malların ağırlığı düşürülürken, otel, restoran ve çeşitli mal ve hizmetlerin ağırlığı yükseldi

TÜİK’in izah ettiği ekonomik verilere ait tartışmalar sürerken, enflasyon sepetinde yurttaşı direkt etkileyen malların ağırlığının düşürüldüğü ortaya çıktı. Yapılan güncellemede gıda, konut ve ulaştırma gibi grupların ağırlığı düşürülürken, lokanta, oteller ve çeşitli mal ve hizmetlerin ağırlığı artırıldı.

Dünya gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), her sene olduğu gibi bu yıl da enflasyon sepetini güncelledi. Güncellemede dikkati çeken ise gıda, ulaştırma, konut, hane eşyası, giyim ve ayakkabı gibi hem tüketim çok olduğu hem de ücret değişimlerinin yurttaşı dolaysız etkilediği grupların ağırlıklarının düşürülmesi oldu.

Gıdanın geçen sene yüzde 23.29 olan ağırlığı başka bir deyişle enflasyonu etkileme oranı yüzde 22.77’ye çekildi. Bu 0.52 puanlık bir gerilemeye işaret ediyor. Yeniden otomobil, benzin, mazot, köprü, otoban fiyatları gibi kalemleri barındıran ulaştırma grubunun da ağırlığı 1.16 puan ansızın indirildi. ulaştırmanın yüzde 16.78 olan ağırlığı yüzde 15.62’ye çekildi.

Elektrik, su, doğalgaz ve kira gibi en temel barınma ihtiyaçlarının bulunduğu konut grubunun ağırlığı ise 0.82 puan düşürüldü. Böylelikle konut grubu artık enflasyonu yüzde 15.16 değil yüzde 14.34 etkileyecek. Giyim ve ayakkabı grubu 0.28, hane eşyası grubu ise 0.56 puan daha az tesirli olacak.

Hükümetin vergi tertip etmeleriyle etkileyebildiği gruplardan içki ve sigaranın ağırlığı ise 1.83 puan artırıldı. Aynı şekilde sıhhat, lokanta ve oteller, eğitim ve çeşitli mal ve hizmetler de ağırlığı artırılan diğer gruplar oldu.