Euro dibi gördü! 20 yılın rekoru kırıldı

Euro dibi gördü! 20 yılın rekoru kırıldı

Avrupa'nın para birimi Euro, yaşanan enerji kriziyle birlikte ABD doları karşısında adeta eridi.

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte doğal gaz fiyatlarındaki artış Avrupa'da enerji krizini bir adım daha ileri taşıdı. Euro, fiyatlardaki artış ve endişeler nedeniyle son 20 yılın değer kaybını yaşadı.

various-different-euros-1101-2626.jpg

EURO, ABD DOLARI KARŞISINDA ERİDİ

Euro/dolar paritesi yüzde 1,3'ü aşkın düşüş yaşayarak 1,0282 seviyesini gördü. Euro, dibi gören para birimi ile ABD doları karşısında yılbaşından bu yana yüzde 13'ü aşan kayıp yaşadı.

20 YILIN ZİRVESİ

Doların diğer büyük para birimleri karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi de bugün 106,35 seviyesini görerek 20 yılın zirvesi gördü.

bank-number-usa-bills-dollar-1232-3931.webp

EKONOMİK ENDİŞELER ARTIYOR

Merkezi ABD'de olan finans ajansı Bloomberg, Avrupa'da resesyon endişelerinin artmasıyla Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) faiz artışı beklentisinin azaldığına, bunun da Euro'nun değer kaybında etkili olduğuna işaret etti. Bloomberg ayrıca, Rusya'dan Avrupa'ya gaz arzında kesinti beklentilerinin ve Ukrayna savaşının etkilerinin de ekonomik endişeleri artırdığını vurguladı.

ABD VE AVRUPA MERKEZ BANKALARI ARASINDAKİ POLİTİKA FARKI ARTIYOR

Mart-haziran arası döneminde toplam 150 baz puanlık faiz artışına giden ABD Merkez Bankası'nın (Fed), temmuz ayı toplantısında 75 baz puan daha faiz artırmasının beklendiğini hatırlatan Bloomberg, yüzde 8,6’lık rekor enflasyona rağmen ECB'nin ise faiz artışlarına bu ay 25 puanla başlayabileceğini ve iki bankanın faiz politikasındaki farkın giderek arttığını vurguladı.

3469923-810x458.jpg

EURO/DOLAR PARİTESİ'NİN 1'E GERİLEMESİ AN MESELESİ

Piyasanın ECB'den yıl sonuna kadar toplam faiz artışı beklentisi de üç hafta içinde 190'dan 140 baz puana geriledi. Japon banka Mizuho'nun döviz satış şefi Neil Jones, Euro/dolar paritesinin 1'e gerilemesinin sadece bir an meselesi olduğunu söyledi.

paperwork-1098-18063.webp

EURO, İSVİÇRE FRANGI KARŞISINDA DA DEĞER KAYBEDİYOR

Euro, İsviçre frangı karşısında da İsviçre Merkez Bankası'nın Euro/İsviçre frangı paritesini 1’e sabitlediği 2015 yılından bu yana ilk kez 0,9925’e kadar geriledi. Euro, İsviçre frangı karşısında yılbaşından bu yana yüzde 9,03, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,24 değer kaybetti.

61b1a63d4e3fe01ad49d9365.webp

NORVEÇ’TEKİ GREV ENDİŞELERİ KUVVETLENDİRDİ

Norveçli petrol şirketi Equinor, henüz başlayan işçi grevinin, petrol ve doğalgaz üretimini günlük 89 bin varil düşürmesini beklediğini açıklamıştı. Norveçli petrol şirketlerindeki işçi grevleri haberleri Avrupa’da enerji sıkıntısına yönelik endişeleri kuvvetlendirdi.

climatestrike-nu-no.jpg

YATIRIMCI GÜVENİ YERLERDE

Euro Bölgesi’nde yatırımcı güven endeksi, enerji krizinin yönelik endişelerle Mayıs 2020’den beri en düşük seviyesine geriledi. Euro bölgesinde ticari büyüme yaşam maliyetlerindeki artışların tüketicileri harcama yapma konusunda temkinli kılmasıyla bu ay daha da yavaşladı.

16 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ 

S&P’nin bileşik satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında son 16 ayın en düşük seviyesi olan 52’ye geriledi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, Rusya’nın Avrupa’ya doğal gaz sevkiyatını tamamen kesmesi durumunda sanayi sektörünün enerji yetersizliği ile karşı karşıya kalacağını ve Euro Bölgesi ekonomisinin resesyona girebileceğini söylemişti.