FED Başkanı'nın açıklamaları doları hareketlendirdi

FED Başkanı'nın açıklamaları doları hareketlendirdi

Dolar, Fed Başkanı Powell'in açıklamaları sonrası 7,58 lirayı görmüş durumda. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın verdiği mesajlar sonrası düşen dolar endeksindeki yükseliş ABD Hazine tahvili faiziyle yeniden hızlandığı saptandı.

Fed Başkanı Powell'in "Ekonomiyi soğutmak için faizleri artırmayacağız çünkü işsizlik yükseliyor" açıklamasında bulunduğu Wall Street röportajında, verdiği para politikasında sıkılaştırma mesajları sonrası dolar kurundaki yükseliş hızlanmış durumda. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın fiyat istikrarına yönelik yeni mesajları hızlı düşüş yaratsa da ABD Hazine tahvili faiziyle dolar kuru yeniden yükseldi.
 
Dolar an itibarıyla 7,55 liradan işlem görüyor. Dolar endeksi 92,013 seviyesinde. Türkiye CDS primi dünkü kapanışının iki puan üzerine çıkarak, 303,63 oldu. Analistler, şubatta yüzde 15.61 olan yıllık enflasyonun mart ve nisan ayında da yukarı yönlü gidecek olması ve yüzde 17 seviyesindeki politika faizine gittikçe yaklaşması nedeniyle Merkez Bankasının tepki vermeye gittikçe yaklaşmış olabileceğini belirtildi.

Merkez Bankası brüt döviz rezervleri bir haftada 631 milyon dolar arttı. Haftalık para banka verilerine göre, bir önceki hafta 53 milyar 864 milyon dolar olan rezervler, 26 Şubat ile sona eren haftada 54 milyar 495 milyon dolara gelmiş durumda.