Yıl sonu dolar/TL kuru ne olacak...  Fransa'nın ünlü bankası açıkladı!

Yıl sonu dolar/TL kuru ne olacak... Fransa'nın ünlü bankası açıkladı!

Avrupa'nın ana finans şirketlerinden biri olan Societe Generale (SocGen), 2021 yıl sonu için Dolar/TL tahminini 9.25'ten 9.80'e yükseltti.

Rekor üstüne rekor kıran dolar, Türkiye'nin gündeminden düşmezken gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günü gerçekleştireceği toplantıya çevrildi. Geçtiğimiz günlerde MB Başkanı Kavcıoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesi sonrası Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleri gece saatlerinde aniden görevden alınmıştı. Bunun ardından sürekli artan dolar bugün yeni zirve olan 9,30'u gördü.

YIL SONUNDA 9.80 OLACAK TAHMİNİ

Societe Generale, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu perşembe yapacağı para politikası kurulu toplantısında, bir öncekinde olduğu gibi politika faizini 100 baz puan indireceğini, dolar/TL kurunun da yıl sonunda 9.8 olacağını tahmin etti. Bankanın daha önceki tahmini 9,25 seviyesindeydi.

SocGen ekonomistleri, Türk lirasının sonraki çeyreklerde de değer kaybetmeye devam etmesini beklediklerini belirtti. Analistler, finansal piyasalardaki istikrar ile ilgili endişelerin perşembe günü yapılacak TCMB toplantısında faiz indirimine ara verilmesini de beraberinde getirme ihtimali olduğunu belirtti.

Analistler, daha fazla faiz indiriminin 'irrasyonelliğine' rağmen, "Merkez bankasının muhtemel hareket tarzını geleneksel ekonomik argümanları kullanmanın artık bir anlamının kalmadığını" ifade ettiler.

Öte yandan Commerzbank da TCMB'nin 100 baz puanlık faiz indirimine gideceği öngörüsünde bulundu.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MERKEZ BANKASI ÇAĞRISI

Merkez Bankası'nın bağımsızlığının önemine dikkat çeken Kılıçdaroğlu, "Buradan Erdoğan'a açık ve net çağrı yapıyorum. Lütfen Merkez Bankası'nın kurumsal kimliğine saygı göster ve Merkez Bankası'nın, 'faiz yükselir mi, faiz düşer mi' bu konuda kararı sen değil, kararı liyakatli kişiler versinler" dedi.

 Son 45 günde Türk lirası, dolar karşısında yüzde 10 değer kaybetti. Bu rakam ciddi bir rakam. 45 günde Türk lirasının büyük değer kaybetmesi fiyat istikrarının olmadığını gösteriyor. Ve bunun yansımaları sokaktaki insana gelecek. Sokaktaki insan bunun yansımalarından büyük ölçüde etkilenecek. Esnafından tutun taşeron işçisine kadar veya işsizlere kadar mutfağı büyük ölçüde etkileyecek bu.

Kılıçdaroğlu açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

* Gördüğümüz tablo şudur, bugüne kadar hep vatandaşın ağzında bir lokma vardı, lokmayı almaya çalışıyordu mevcut hükümet, şimdi mutfağındaki tencereyi de almaya çalışıyor.

* Dolayısıyla önümüzdeki süreç bir zam yağmuru olarak vatandaşın önüne gelecek. Bu konudaki bütün duyarlılıklarımızı, hassasiyetimizi bir şekliyle ifade ettik. Bunu da ifade etmek zorundaydık zaten.