Gelinlikte yurtdışı siparişler arttı

Gelinlikte yurtdışı siparişler arttı

Dünyanın en büyük hazır giyim üreticilerinden Çin'de üretimin koronavirüs nedeniyle yavaşlaması Türkiye gibi ülkelerin ihracatına olumlu yansımaya başladı.

Türkiye'nin, dünyada önemli üreticiler arasında yer aldığı gelinlik sektöründe de son haftalarda sipariş hareketliliği gözleniyor.

Dünya gelinlik ihracatında lider konumdaki Çin'in üretimini düşürmesi nedeniyle ABD ve Avrupa pazarındaki çok sayıda alıcı Türk şirketlerine yöneldi.

Ancak gelinlikçilerin ürünü hazırlarken ihtiyaç duyduğu aksesuarlar da Çin'den geliyor. Sektör artan talebi karşılamaya çalışırken, Çin menşeili aksesuar ürünlerinin temini için alternatif arayışlara yöneliyor.

Avrupa'daki büyük gelinlik satıcılarının üretimlerinin büyük kısmı Çin'de üreticiler rotasını Türkiye'ye çevirdiğini bildiriliyor.

Türkiye'nin, 40 ülkeye gönderdiği gelinliklerden yılda yaklaşık 250 milyon dolarlık döviz girdisi sağlanıyor. Çok büyük bir kısmı Avrupa ülkelerine yapılan ihracatın ihracatın 150 milyon dolarlık bölümü İzmir’deki 500'e yakın üretici firma tarafından gerçekleştirildiği tahmin ediliyor.