Hayvan yeminde dışa bağımlıyız: 3,8 milyar dolarlık yem ithalatı yapıldı

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun derlediği verilere göre 2020 yılında tarım, gıda ve içecek sektörünün yaptığı 16,1 milyar dolar ithalatın yüzde 23,5’ni hayvan yemi sektörü oluşturdu.

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu’nun sektörün 2020 yılında yaptığı ihracat ve ithalata ilişkin verileri paylaştı. Federasyonun paylaştığı verilere göre tarım, gıda ve içecek sektöründe 20,7 milyar dolar ihracat, 16,1 milyar dolar ithalat yapıldı. İthalatın neredeyse dörtte birini hayvan yemi oluşturdu. Buna göre yüzde 23,5’lik oranla 3,8 milyar dolar değerinde hayvan yemi ithalatı yapıldı.
Federasyonun verilerinden satırbaşları şöyle:


-       Aylık bazda bakıldığında Aralık ayında ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,9 artışla 1,8 milyar dolara, aylık ihracat ise yüzde 14,6 artışla 2,2 milyar dolara yükseldi.


-       Fiyat artışları ile gündemde yer bulan Bitkisel Yağ Sektörü ise 2,7 milyar dolarlık ithalatla toplam ithalatın yüzde 17’sini oluşturdu. Küresel piyasalardaki fiyatın Mayıs 2020 – Ocak 2021 döneminde neredeyse 2 katına çıkması, ithalata bağlı bu sektörde ülke içi fiyatların artmasıyla sonuçlandı.


-       2020 yılında sektörün dış ticaret dengesi önceki yıla göre yüzde 12,1 artarak 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.


-       2020’nin ilk 7 ayında sektörün dış ticaret dengesi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,6 artışla 2,1 milyar dolara yükselmiş, 10. ay itibariyle önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 26,4’lük önemli bir artışla 3,8 milyar dolara ulaşmıştı. 2020’nin ilk 11 ayında ise önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16’lık önemli bir artışla 4,26 milyar dolara yükselmişti. Yaz aylarında artan tarımsal üretimle hızla yükselen dış ticaret dengesinin yılsonuna doğru azalması dikkat çekti.


-       2020 yılında ihracatta öne çıkan ürünler sırasıyla Fındık İçi, Un ve Makarna olurken bu ürünler toplam ihracatın yaklaşık yüzde 13,6’sını oluşturdu.


-       En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla Buğday, Soya Fasulyesi ve Ayçiçeği Yağı oldu. Bu 3 ürün, toplam ithalatın yaklaşık yüzde 24,2’sini, neredeyse dörtte birini oluşturdu.


-       2020 yılı Aralık ayında en çok ihraç edilen ürünler Mandalina, Fındık içi ve Buğday Unu olarak sıralanırken, en çok ithal edilen ürünler Buğday, Soya Fasulyesi ve Ayçiçek yağı oldu.


-       Son dönemde fiyat artışları ile sıkça gündeme gelen Ayçiçek yağı, 760 milyon dolarlık ithalat ile yıl genelinde en fazla ithal edilen 3. ürün olurken, yalnızca Aralık 2020’de 100,4 milyon dolarlık ithalat yapıldı.


-       2020 yılı dış ticaret verileri sektörlere göre incelendiğinde Sert Kabuklu Meyveler, Yaş Meyve, Şeker ve Şekerli Mamuller, Bitkisel Yağ ve Kuru Meyve/Sebze Sektörleri en fazla ihracat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ihracatın yüzde 43,8’i bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi.


-       Hayvan Yemi, Bitkisel Yağ, Un, Nişasta ve Kakao-Çikolata sektörleri ise aynı dönemde en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı. Toplam ithalatın yüzde 64,8’i, yani neredeyse üçte ikisini bu 5 sektör tarafından gerçekleştirildi. Bu oran, ihracatın az sayıda sektörde yoğunlaştığını gösterdi.