İstanbul Planlama Ajansı’nın verileri açıklandı! İstanbulluların Nisan ayında ev içi gündemi bu oldu...

İstanbul Planlama Ajansı’nın verileri açıklandı! İstanbulluların Nisan ayında ev içi gündemi bu oldu...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İstanbul Planlama Ajansı’nın (İPA), İstanbul Barometresi 2022 Nisan Raporu'nu yayımladı.

İstanbul Barometresi araştırması İstanbul halkının ev içi gündeminden duygu durum seviyelerine, ekonomik tercihlerinden iş memnuniyetlerine kadar birçok başlık altında İstanbul’un nabzını tutuyor. 

İstanbul Barometresi Nisan 2022 Raporu, 25 Nisan - 12 Mayıs 2022 tarihleri arasında 675 İstanbulluyla telefon üzerinden görüşülerek hazırlandı.

NİSAN AYINDA EVDE EN ÇOK NE KONUŞULDU?

Katılımcılara Nisan ayında evde en çok ne konuşulduğu soruldu. Katılımcıların %80,4’ü Nisan ayında ev içerisinde ekonomik sıkıntılardan bahsedildiğini söyledi. Bu konuları Ramazan Bayramı, ailevi olaylar ve sağlık sorunları takip etti.

Geçtiğimiz üç ay boyunca, ev içerisinde ekonomik sıkıntılardan bahsedildiğini belirten hane oranının %70’in üzerinde olduğu görüldü. Bu oran Ocak ayında %56 idi.

Katılımcıların %40,5’i İstanbul’un gündeminin ekonomik sıkıntılar olduğunu belirtti. İstanbul’un gündeminde ikinci sırada %33,1 ile İstanbul’da yüksek artış gösteren konut satış/kiralama ücretleri geldi. 

ALIŞVERİŞ TERCİHLERİ DEĞİŞTİ
Katılımcıların %65,9’u son aylarda değişen ekonomik koşullar sebebiyle gıda alışverişlerinde aldığı gıda miktarını azalttığını belirtirken, %48,8’i ürün çeşidinin azaldığını, %47,3’ü ise indirime giren ürünleri tercih ettiğini belirtti. 

Katılımcıların %56,8’i alışveriş esnasında gıda ürünlerinde ilk dikkat ettiği özelliğin fiyatı olduğunu belirtirken %14,8’i ilk dikkat ettiği özelliğin kalitesi olduğunu belirtti.

Katılımcıların %31,6’sı dengeli ve yeterli gıdaya ulaşabildiğini, %10’u ise kısmen erişebildiğini belirtti.

İSTANBULLULAR BAYRAMDA ŞEHİR DIŞINA ÇIKAMADI

İstanbulluların %78,2’si bayram tatillerini genellikle İstanbul’da geçirdiğini belirtti. Bayram tatillerini genellikle İstanbul dışında geçirdiğini belirten katılımcıların ise neredeyse yarıya yakını (%45,5) bu bayram tatilinde İstanbul dışına çıkamayacağını söyledi. 

EKONOMİDE KARAMSARLIK HAKİM

Nisan ayında İstanbulluların %45,4’ü kendi ekonomik durumlarının kötüleşeceğini düşündüğünü belirtti. Katılımcıların %45,4’ü kendi ekonomik durumunun kötüleşeceğini, %38,4’ü durumunun değişmeyeceğini, %16,2’si ise durumunun iyileşeceğini düşündüğünü belirtti.