Kayıt dışına savaş açtılar

Kayıt dışına savaş açtılar

Türkiye’de ekonomik sıkıntıların yanı sıra kayıt dışı ekonomi de büyük sıkıntı yaratıyor. Gelir İdaresi Başkanlığı bu sıkıntıların önüne geçmek için çalışma başlattı

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışılığın azaltılması için düzenlediği çalıştaylarda açığın nedenlerini ve çözüm önerilerini araştırıyor. 2019-2021 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı'nı yürürlüğe koyan başkanlık, bu alandaki mücadelesine planlı şekilde devam ediyor. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele amacıyla risk odaklı analiz ve denetim çalışmaları yürüten GİB, sektör bazlı çalışmalara da hız verdi. Bu kapsamda, akaryakıt, inşaat, tütün ile alkollü içecekler, tarım ile gıda sektörlerine yönelik çalıştaylar düzenlenirken, nakit ekonomisi ve dış ticaret alanlarındaki kayıt dışılık da ayrı bir çalıştayla ele alındı. Başkanlıkça düzenlenen tüm çalıştaylar, ilgili kamu kurumları, özel sektör, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

SEKTÖRLERE YAKIN TAKİP
Tütün ve Tütün Mamulleri ile Alkollü İçecekler Sektörlerinde Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı'nda, Bandrollü Ürün İzleme Sistemi'nin (BÜİS) geliştirilmesi ile tütün ve tütün mamulleri ile alkollü içecekler sektörlerinde kayıt dışılığa sebep olan sorunların çözümüne yönelik stratejilerin belirlenmesi amaçlandı. Çalıştayda sektördeki mevcut durum ile yapılacak çalışmaların sektörün vergi gelirleri ve denetimi açısından kayda değer fayda sağlayabileceği değerlendirildi.

TARIM VE GIDA
Tarım ve Gıda Sektöründe Kayıt Dışılığın Azaltılması Çalıştayı, kayıt dışılığın en yoğun olduğu ve stratejik önemi en yüksek sektörlerden biri olan tarım ve gıda alanlarındaki sorunları tartışmak için gerçekleştirildi. Çalıştayda, tarımsal veri altyapısı, veri teknolojileri ve üretim planlaması, tarımsal piyasa yapısı, pazarlama ve değer zinciri, tarımsal girdi piyasası, kredi işlemleri ve teşvikler gibi konulara odaklanıldı.