Koç Holding: Yatırımlarımız kararlılıkla sürüyor

Koç Holding: Yatırımlarımız kararlılıkla sürüyor

Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019'un son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Koç Topluluğu Yayını Bizden Haberler Mecmuası'nin ocak sayısında, "33. Üst Düzey Yöneticiler Toplantısı"na katılan Koç Holding CEO'su Levent Çakıroğlu'nun konuşmasına yer verildi.

Çakıroğlu, Koç Topluluğu’nun 2019 senesindeki performansına konusunda neticeleri değerlendirip 2020’ye ait hedef ve beklentilerini ifade ederken dünya ve Türkiye'de yaşananlara ilişkin görüşlerini aktardı.

Dünyayı şekillendiren dinamiklere dikkati çeken Çakıroğlu, şunları kaydetti:

“Bu dinamikleri iki kavram üzerinden değerlendireceğim: İlki belirsizlik, ikincisi de değişim. Bırakın uzun vadeli tahminleri, bir iki ay sonrasını öngörmek dahi zor. Geçen yılın nihayetinde, gelişmiş ülke merkez bankalarının 2019 senesinde getiri artırmaya devam etmesi bekleniyordu. Ancak ticaret savaşları, Brexit, bir hayli bölgede sürmekte olan ekonomik ve jeopolitik meseleler, global ekonomi üzerinde resesyon kuşkusu yaratınca Amerika Birleşik Devletleri Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası beklenenin aksine art arda ürem indirimlerine gittiler.”

Çakıroğlu, tahmin yapma zorluğunun yalnızca bize mahsus olmadığına da işaret ederek, Uluslararası Para Fonu’nun da (IMF) bu konuda zorlanarak global büyüme tahminini son bir senede tam dört sefer aşağı istikametli revize ettiğini hatırlattı.

Bilhassa sosyal medya çağında bir tweet ile piyasaların hemen alt üst olabildiğini ifade eden Çakıroğlu, dünya ekonomisini artık yeni ve alışılmadık kaidelerin şekillendirdiğini aktardı.

"Şirket alımları için masaya oturduğumuzda ücretleri rasyonel olmayacak derecede yükseltiyor"

"Gelişmiş ülke ekonomileri ürem indirimlerine ve parasal genişlemeye istenilen reaksiyonu vermeyince faizler sıfırın bile altına çekildi. Buna karşın insanlar beklendiği kadar harcamıyor, şirketler ise yatırım yapmıyor." değerlendirmesinde bulunan Çakıroğlu, bu vaziyetin temel nedeninin şirketlerin ve fertlerin ekonomiye hala güven duymaması olduğunu, siyasetçilerin bu dinamiği yeterince anlamadığını, bu yüzden de yeni meselelerin hala daha önceki yollarla çözülmeye çalışıldığını belirtti.

Levent Çakıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Negatif faiz ortamında dünya genelinde pay senedi piyasaları yükseliyor. Amerika’da S&P 500 Endeksi rekor üzerine rekor kırıyor. Bunun bir nedeni, trilyonlarca dolarlık hacme sahip emeklilik fonları ve devlet varlık fonlarının belli oranda kazanç sağlama zorunluluğu. Faizlerin bu kadar düşük olduğu bir ortamda; borsalar ister istemez ehemmiyetli bir alternatif haline geliyor.

Diğer ehemmiyetli neden, nakit zengini dev şirketlerin kendi hisselerini geri almaları. Bu sene sadece S&P 500 kapsamındaki şirketlerin, 1 trilyon doların üzerinde hisse geri alımı yaptıkları hesaplanıyor. Bu gelişmeler Koç Topluluğu olarak bizi de etkiliyor. Ülke dışında büyüme vizyonumuz çerçevesinde şirket alımları için masaya oturduğumuzda, başta 'private equity' şirketleri olmak üzere potansiyel alıcıların ücretleri rasyonel olmayacak derecede yükselttiklerini görüyoruz."

"Büyümenin yüzde 4-5 civarına yükselmesi bekleniyor"

Çakıroğlu, 2019’da dünyada likiditenin bollaşmasıyla beraber gelişmekte olan piyasalara fon akışının yine başladığını aktararak, ülke dışındaki bu pozitif ortamdan Türkiye'nin yeterince yararlanamadığını dile getirdi.

Yurt içi talepteki toparlanmaya bağlı olarak büyümenin 2019'un son çeyreğinde yüzde 4-5 civarına yükselmesinin beklendiğini bildiren Çakıroğlu, enflasyon, döviz kuru, ürem ve cari işlemler balansı gibi göstergelerde de oranla pozitif bir seyir izlendiğini ancak istihdamdaki kayıpların ekonomideki meselelerin başında geldiğini dile getirdi.

Çakıroğlu, hem dünyada hem de Türkiye'de zorluklarla dolu bir yılı geride bıraktıklarını kaydederek, her türlü belirsizliğe ve zorluğa rağmen yatırımlara kararlılıkla devam ettiklerine dikkati çekti.

Dijital dönüşümle alakalı projelere de değinen Çakıroğlu, bu projelerin şirkette karlılığı, verimliliği, hızı, müşteri ve çalışan memnuniyetini artırdığını aktardı.

Koç Holding CEO'su Çakıroğlu, tüm çalışanlarıyla beraber oluşturdukları büyük aile sayesinde 2020'ye güvenle baktıklarını belirtti.