Korona virüsü Çin ekonomisini de yatağa düşürdü

Korona virüsü Çin ekonomisini de yatağa düşürdü

Korona virüs salgını Çin pay senedi piyasasından 420 milyar dolar götürdü. Çin borsaları virüs sebebiyle uzatılan tatil dönüşü yüzde 10'lara yakın kayıpları gördü

Çin'in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve hızla dağılan koronavirüs salgınının ekonomiye yapacağı negatif etkinin yarattığı kaygı, uzun Çin Yeni Senesi tatilinden dönen Çin hisse senedi piyasalarında 420 milyar dolar değer kaybına sebep oldu.

Çin piyasaları ve 23 Ocak’tan bu yana kapalıydı. Dünya genelinde piyasalarda günlerdir devam eden koronavirüs tedirginliği bugün itibarıyla Çin piyasalarına da yansıdı.

Shanghay Bileşik Endeksi, uzun tatil sonrası ilk iş gününde 2716,6978 puanı gördü. Endeks şu sıralarda yüzde 7,83 kayıpla 2743,5279 puandan işlem görüyor.

Shanghay'da bakır ücreti yüzde 7, alüminyum, çinko ve mermi ücreti da yüzde 4'ten fazla geriledi.

Çin Merkez Bankası'ndan piyasalara 173,8 milyar dolar

Hisse senetlerinde ve ekonomik düzende yaşanabilecek olan virüs kaynaklı kayıpların önüne geçmeyi amaçlayan Çin Merkez Bankası, hafta nihayetinde piyasalara 1.2 trilyon yuan (173.8 milyar dolar) likidite sağlayacağını izah etmişti. Piyasalara enjekte edilecek olan 1,2 trilyon yuan da piyasaların sert düşüşler yaşamasına mani olmadı.

Yatırımcılar geçen cuma açılması tasarlanan fakat açılışı iki gün daha hükümet tarafından ertelenen Çin piyasalarında hayli volatil bir işlem günü olmasını bekliyordu.

Çin Merkez Bankası’nın internet sitesinde pazar günü yayınlanan izahta bankacılık sistemine sağlananan toplam likiditenin bu likidite hamlesi sonrası geçen sene aynı dönemine göre 900 milyar yuan (takriben 130 milyar dolar) daha fazla olacağı belirtildi. Reuters’ın merkez bankasının resmi verilerinden yaptığı hesaplamaya göre piyasaya 150 milyar yuan (21.6 milyar dolar) daha net nakit likidite enjekte edilecek.