Kredi Kartı kullanımı 1 trilyon liraya dayandı

Kredi Kartı kullanımı 1 trilyon liraya dayandı

2019 yılında yüzde 20'lik bir artış ile kredi kartı ile yapılan ödemelerin 1 trilyon liraya ulaşması bekleniyor

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, 2019'un, kartlı ödemelerin pozitif büyüme sergilediği bir sene olduğunu belirterek, kredi kartıyla yapılan ödemelerin 2019 nihayetinde yüzde 17'lik artışla yıllık 841 milyar TL'ye erişeceğinin öngörüldüğünü bildirdi.

Türkiye'de aralık başı itibarıyla toplam kart adedinin 234 milyona eriştiğini söyleyen Canko, şöyle devam etti: "Banka kartıyla yapılan ödemelerin senelik yüzde 36 artışla 134 milyar TL'ye yükseleceği düşünülüyor. Böylelikle 2018 seneninde yüzde 21 büyümüş olan toplam kartlı ödemeler, 2019'da yüzde 20'lik artışla senelik takriben 1 trilyon TL düzeyine erişmiş olacak. 2000 seneninde yerli kartlarla yapılan ödemelerin senede 8 milyar TL düzeyinde olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bugün gelinen noktada kartlı ödemelerin ne kadar geliştiği ve ne kadar büyük bir ekonomiye aracılık ettiği de ön tasarıya çıkıyor."

Türkiye'de 234 milyon kart var

Soner Canko, Türkiye'nin kart adedinde Avrupa'nın bir numaralı kart pazarı olma unvanını sürdürdüğünü belirterek, "Aralık başı itibarıyla kredi kartı adedi 69,5 milyon, banka kartı adedi ise 164,4 milyon düzeyinde olurken, toplam kart adedi 234 milyona erişti" diye konuştu. Türkiye'nin, bu rakamlarla Avrupa'da kredi kartı adedinde en büyük kredi kartı pazarlarından İngiltere'nin, banka kartı adedinde ise en büyük banka kartı pazarlarından Almanya'nın önünde birinci sırada bulunduğunu vurgulayan Canko, Türkiye'nin, kart kabul noktasında ise 2,5 milyon adet terminalle Avrupa'da 3'üncü sırada bulunduğunu, yaklaşık 53 bin ATM ile Avrupa ATM pazarının yüzde 11'ini oluşturduğunu kaydetti.

Hanehalkı harcamaları içindeki hissesi 40'ı aştı

BKM Genel Müdürü Canko, kartlı ödemelerin yaygınlığının en ehemmiyetli göstergelerinden birinin de hanehalkı harcamaları içindeki hissesi olduğunu söyledi. 2000'li yılların başında yüzde 9 düzeylerinde olan hanehalkı harcamaları içindeki kartlı ödeme hissesinin 2019'un 9 ayı itibarıyla yüzde 41'e yaklaştığını bildiren Canko, oranın son 20 yılda bu düzeylere erişmiş olmasının ödemelerin kayıt içine alınması, böylelikle kayıt dışı ekonominin azaltılarak vergi gelirlerinin artırılması ile ilgili da ehemmiyetli rol oynadığını vurguladı.

İnternetten kartla 190 milyar liralık alış veriş

Yılın 11 ayında internetten yıllık 185 milyar TL tutarında kartlı ödeme yapıldığını belirten Canko, "2019 sonunda bu tutarın 190 milyar TL'ye erişeceği öngörülüyor" dedi. Canko, 2018'de yıllık yüzde 40 büyüyen internetten kartlı ödemelerin, 2019'da yüzde 37 büyüyeceğinin öngörüldüğünü, internetten kartlı ödemelerin toplam kartlı ödemeler içindeki hissesinin da yüzde 18 olacağını söyledi.

'Yabancı kart'ta yüzde 83 artış yaşandı

BKM Genel Müdürü Canko, yılın 11 ayında yabancı kartlarla Türkiye'de yaklaşık 75 milyar TL alışveriş yapıldığını söyledi. Bunun, yabancı kartlarla Türkiye'de yapılan alışveriş büyüklüğünün geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 83 arttığı mananına geldiğini ifade eden Canko, "Yıl sonunda ise yabancı kartlarla ülkemizde yapılan ödemelerin 81 milyar TL düzeyine erişeceği öngörülüyor." dedi.