Lastik Yük Endeksi ve Hız Derecelendirmeleri

Lastik Yük Endeksi ve Hız Derecelendirmeleri

Lastiğin yan tarafında bulunan tüm sayı ve harfler bir anlam taşımaktadır. Bunların ne anlama geldiğini bilmek yeni bir lastik alırken veya lastiğin o günkü veya mevsimdeki ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını anlamanızı sağlamaktadır.

Lastik üzerinde yazan bu karmaşık yazıları anlamanız ve doğru lastik seçimini yapabilmeniz için bu bilgilerden kısaca bahsedeceğiz.
 

Lastik üzerinde büyük rakamlarla 185 65 r15, 195 65 r15 veya 225 45 r17 gibi yazılar görüyorsanız, bu rakamlar lastiğin ebatları hakkında size bilgi vermektedir. M+S veya kar sembolleri lastiğin kış koşullarında uygun olup olmadığını belirmektedir. Bu birçok araç sürücüsünün dikkat etmediği lastiğin yük endeksi ve hız endeksini konu alacağız. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığı yapan ticari araçların hız ve yük endeksine dikkat etmesi hem güvenlik açısından hem de aracın muayenelerden geçebilmesi için önemlidir.

Yük ve hız endeksi lastiğin yanak kısmında ebattan sonra, sayı ve ardından bir harften oluşmaktadır. Örnek olarak bir lastik boyutuna bakalım: 205 55 r16 91H. 91H lastiğin yük ve hız endeksini açıklamaktadır. Lastiğin yük endeksi 91 ve hız derecesi H’dir.

Lastik Yük Endeksi Değerlendirmesi
Yük endeksi bir lastiğin toplamda ne kadar ağırlık taşıyabileceğini belirmektedir. Bir lastiğin ne kadar ağırlık taşıyabileceğini bu sayı ve rakam ile bilmek oldukça zordur. Bu nedenle lastikjantavm.com lastik ürünlerinde yük endeksini 91 (615 kg), hız endeksini ise H (210 km/s) şeklinde belirtmektedir. Bu tabloya göre bir lastiğin yük endeksini 4 ile çarparak lastiklerinizin araç ağırlığı dahil kaç kg yük taşıyabileceğini hesaplayabilirsiniz.

Aracınıza yeni lastikler alacağınız zaman öncelikle Orijinal Ekipman (OE) lastikler ile aynı veya daha yüksek yük endeksine sahip lastikler seçmeye özen gösterin. Aracınızın orijinal ekipman lastiği yoksa üreticilerin tavsiye ettiği yük endeksi derecesini kullanıcı el kitabı veya kapı pervazlarında bulunan bilgilendirme stickerlarından öğrenebilirsiniz. Aracınız için gereken yük ve hız endeksine sahip lastik almamınız durumunda lastikleriniz seyir halinde patlayabilir. Lastikleriniz daha hızlı aşınma gösterebilmektedir. Bu nedenle lastik değişimi yapmadan önce kesinlikle bilinçli bir lastik ustasına danışmanız gerekmektedir. Bizim tavsiyemiz her zaman hız ve yük endeksi yüksek lastikler kullanmanızdır.

Lastik Jant AVM ile İhtiyacınıza Uygun Lastiği Hemen Bulabilirsiniz
Aracınız için hangi lastiği almanız gerektiği hakkında hala emin değilseniz, Lastik Jant AVM iletişim sayfasından pirelli lastik fiyatlarını inceleyebilir ve lastik uzmanlarımıza sorular sorabilirsiniz. Seçeneklerinizi değerlendirmenize ve aracınız için doğru lastiği bulmanıza yardımcı olacaktır. Lastik uzmanlarımız tarafından belirtilen lastikleri ister online mağazamızdan isterseniz de şubelerimizden satın alabilirsiniz.