Mahfi Eğilmez ekonomideki tehlikeye dikkat çekti: "Eğer faiz düşerse enflasyonu tutmak mümkün olmaz"

Mahfi Eğilmez ekonomideki tehlikeye dikkat çekti: "Eğer faiz düşerse enflasyonu tutmak mümkün olmaz"

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, ekonomik verileri değerlendirdiği yazısında faiz, enflasyon ve dolar kuruna ilişkin dikkat çeken ifadeler kullandı.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, "Yüksek Kur ve Yüksek Enflasyonun Nedenleri" başlıklı yazısında ekonomik verilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eğilmez şunları söyledi:

"TALEP ARTIŞINA YOL AÇAR VE ENFLASYONU KÖRÜKLER"

"Bir ekonomide normal koşullarda tasarruf sahibine bankalarca ödenecek faizin enflasyonun üzerinde olması gerekir ki bankaya para yatıran kişi ya da kurum satın alma gücünü kaybetmesin (pozitif reel faiz.) Eğer bankaların mevduat sahiplerine vereceği faiz enflasyonun altında kalırsa (negatif reel faiz) o zaman ‘paradan kaçma eğilimi’ başlar. Bazı kişiler ve kurumlar, paralarını, değeri sürekli düşen ulusal parada tutmak yerine yabancı para mevduata geçerler. Bu geçişin dolaylı yoldan enflasyon yaratıcısı etkisi olabilir. Yabancı para değerlendikçe bu mevduatın ulusal para karşılığı yükselir ve insanlar varlıklarının arttığını düşünerek daha fazla harcama yapmaya başlarlar (zenginleşme etkisi.) Bazı kişi ve kurumlar satın alma güçlerini değerlendirebilmek için otomobil, konut, beyaz eşya satın almaya yönelirler. Her iki eğilim de sonuçta talep artışına yol açar ve dolayısıyla enflasyonu körükler."

"ENFLASYON HIZLANIR"

"Dolarizasyon etkisi altında bir ekonomide, enflasyon oranı yüksek iken (gelişmekte olan ülkeler için yüzde 6’nın üzeri yüksek sayılır) para arzının reel büyümeden fazla artırılması halinde enflasyon hızlanır. Eğer para arzının artırılmasına merkez bankasının faiz indirimi de eşlik ediyorsa enflasyonu tutmak mümkün olmaz. Bu ekonomide enflasyondaki geçici düşüşler ters baz etkisinin kendisini göstermesine bağlı kalır."