Maliye Bakanlığı 140 milyar liralık KDV iadeleri için harekete geçti

Maliye Bakanlığı 140 milyar liralık KDV iadeleri için harekete geçti

Maliye Bakanlığı 2019 yılında 80 milyar lirası özel sektöre ait olmak üzere toplam 140 milyar liralık KDV iadeleri için harekete geçti.

Meclis’e sunulan tasarıyla devreden KDV’lerin nasıl iade edileceğine ilişkin Maliye Bakanlığı’na yetki verilecek. Bu kapsamda Bakanlık KDV iadesi için 'özel TİM' kuracak.

Vergi Denetim Kurulu bünyesinde Katma Değer Vergisi İade İncelemeleri Grup Başkanlığı'na bağlı, uzman D grubunda olacak TİM, mükellefiyet süresi, çalışan sayısı, aktif ve özsermaye büyüklüğü, ödenen vergi tutarı, vergisel ödevlerin zamanında yerine getirilip getirilmediği, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme veya kullanma yönünde olumsuz rapor ya da tespit bulunup bulunmadığı gibi kriterleri değerlendirecek. 

Bu kriterlere göre mükelleflerin vergisel uyum seviyeleri ve bu uyum seviyelerine göre farklı iade yöntemleri tespit edebilecek. 

2018 yılı sonuna kadar biriken ve sonraki dönemlere devreden KDV Maliye Bakanlığı tarafından belirli bir program dahilinde iade edilecek.