Merkez Bankası, reeskont ve avans faizlerini yükseltti!

Merkez Bankası, reeskont ve avans faizlerini yükseltti!

Merkez Bankası, reeskont iskonto faizini yüzde 15,75'e avans faizini yüzde 16,75'e çıkardı. Piyasalar 24 Aralık'ta yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararı bekliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bu haftasonu reeskont ile avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarını 6,75'er puan yükseltti. 

Yeni oranlar, Resmi Gazete’nin 19 Aralık 2020 tarihli sayısında yer alan Merkez Bankası tebliği ile yürürlüğe girdi. Buna göre, vadesine en çok üç ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 15,75, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 16,75 olarak belirlendi.

 
Merkez Bankası, bu yılın haziran ayında, söz konusu faiz oranlarını 4,5 puan düşürmüştü. 


PİYASALAR FAİZ TOPLANTISINI BEKLİYOR

Faiz düzenlemesini değerlendiren Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, "Merkez Bankası'nın yeni dönemde para politikası araçlarının kullanımından anladığımız üzere, faizleri genel yönü yukarı olacak görünüyor. Reeskont ve avans işlemlerinde, vadesine üç ay kalan senetler için uygulanacak faiz oranları haziran ayında sırasıyla yüzde 9 ve 10 olarak belirlenmişti. Bu oranlar sırasıyla yüzde 15,75 ve 16,75 olarak belirlendi. Bir başka deyişle, bankaların ellerindeki borçlanma senetlerinin vadesinden önce yeniden iskonto ettirilmesi durumunda elde edilecek faiz artırılmış oldu. Son dönemdeki para politikası yönlendirmesi çerçevesinde; 24 Aralık PPK'sında 200 baz puan faiz artırımı olmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verdi.

mb-tablo.jpeg

REESKONT VE AVANS FAİZİ NEDİR?

Reeskont, iskonto edilmiş, diğer bir deyişle bir bedel karşılığı el değiştirmiş (iskonto) olan kıymetlerin, bir bedel karşılığında yeniden el değiştirmesini (reiskonto) ifade eder. 

Reeskont ve avans işlemleri, Merkez Bankası Kanunu’nun 45'inci maddesine göre düzenleniyor.


 
Merkez Bankası, bankacılık kesiminin geçici likidite ihtiyaçlarının karşılanması için, bankalar tarafından verilecek ticari senet ve vesikaları reeskonta kabul edebilir. Türkiye’de reeskont işlemindeki tüm koşul ve kurallar, Merkez Bankası tarafından belirlenir. Bunun yanında, reeskont kredilerinin en yüksek sınırı ve kredi türlerine göre limitleri, para politikası ilkeleri doğrultusunda yine Banka tarafından konulur. 

Bu işlemler için Merkez Bankası tarafından uygulanan faize "reeskont faiz oranı" adı verilmektedir. Merkez Bankası reeskonta kabul edebileceği senetler karşılığında avans da verebilmektedir. Avans için  teminat olarak alınan bu senetler; ticari senet ve belgeler, devlet tahvilleri ve borsada kayıtlı tahvillerdir. Ekonomideki para arzı ve kredi genişlemesi dikkate alınarak belirlenen reeskont faiz oranı, mevcut durumda uygulanan para politikası kapsamında bir para politikası aracı olarak önemini kaybetmiştir.


 
YILIN SON FAİZ TOPLANTISI BU HAFTA GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Merkez Bankası’nın bu yılki son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı için kısa bir süre kaldı. 2020 takvimiyle Merkez Bankası'nın yıl içerisinde gerçekleştirdiği toplantıların tarihi paylaşılmıştı. Takvime göre, Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) 24 Aralık'ta toplanarak aralık ayı faiz kararını açıklayacak.

PPK toplantısında yeni faiz kararı kamuoyuna duyurulacak. TCMB toplantısı 24 Aralık saat 10:00 itibariyle Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal başkanlığında toplanacak. Toplantıda alınan kararlar aynı gün saat 14:00’de kamuoyu ile paylaşılacak.

Merkez Bankası bir önceki toplantısını 19 Kasım tarihinde gerçekleştirmişti. Son toplantıda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 475 baz puan artırarak yüzde 10,25'ten yüzde 15'e yükseltti.

TCMB'den yapılan açıklamada, "Bu kapsamda halihazırda bir ay vadeli geleneksel yöntemli repo ihaleleri ve geç likidite penceresi imkanlarıyla sağlanan fonlama 20 Kasım'dan itibaren Merkez Bankasının temel para politikası aracı olan bir hafta vadeli repo miktar ihaleleriyle yapılmaya başlanacaktır" denildi.