Noter işlemlerinde güvenli ödeme başladı

Noter işlemlerinde güvenli ödeme başladı

Adalet Bakanlığının yeni uygulamalarından birisi olan Noterlik İşlemlerinde Güvenli Ödeme Sistemi uygulaması bugün itibarıyla yurt genelinde başladı

Noterlik işlemlerinde güvenli ödeme dönemi başladı. Yurt genelinde bugün hayatına geçirilen uygulama dahilinde bilhassa ikinci el araç alım satımlarında emanet hesaba alınan para, noterlik işlemlerinin bitirmesinin hemen peşinden alakalı kişinin hesabına aktarılıyor.

Sistemle bilhassa ikinci el araç alım satımlarında emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin bitirmesinin hemen peşinden alakalı kişinin hesabına güvenli bir şekilde aktarılarak yurttaşların mağdur edilmesi engellenecek.

Uygulamayla paranın çalınması veya kaybolması rizikoları ortadan kalkacak

Uygulamayla nakit taşınması sırasında paranın çalınması veya kaybolması rizikoları ortadan kalkacak.

Satış bedeli, noterde işlem gerçekleştirilmeden satıcının hesabına geçemeyeceğinden alım satım daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilecek. Uygulama kapsamında alım satım işleminin her mertebesinde alıcı ve satıcı iletiyle ve elektronik posta ile bilgilendirilecek.

Tarafların anlaşamaması ve satış işleminin iptal edilmesi vaziyetinde, alıcı tarafından yatırılan para, kayıt esnasında deklarasyonlan banka hesabına iade edileceğinden dolandırıcılık gibi hileli davranışlardan zarar görme rizikosu ortadan kalkacak. Uygulamayla bloke, çek ve benzeri giderlerle karşılaşılmadan satış işlemleri gerçekleştirilecek.

Yurt genelinde başlayacak yeni sistemle, noterlik işlemlerinde yapılacak ödemeler için kredi kartı ve banka kartı kullanılabilecek.

Uygulamayla ödeme aracı seçenekleri çoğaltılarak yurttaşların nakit taşıması ve bundan meydana gelen rizikolar ortadan kaldırılırken, kayıtlı ödeme araçları sayesinde vergi, resim ve harçların tam olarak hesaplanmasıyla vergi kaybı önlenecek.

Bugün itibarıyla başladı

Edirne 1. Noter Başkatibi Özcan Yolagelmez yaptığı izahta, yurttaşlara büyük avantaj sağlayacak Güvenli Ödeme Sistemi uygulamasının tüm yurtta bugün itibarıyla başladığını belirtti.

Uygulama kapsamında alım ve satımın daha güvenli şekilde yapılacağını anlatan Yolagelmez, "Yurttaşlarımızın alım ve satış işlemleri için artık eskisi gibi yanında para taşımasına gerek kalmadı. Bu şekilde paranın kaybolması ve dolandırıcılık gibi olasılıkların de tamamiyle önü kapandı. Artık emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin bitirmesinin ardından alakalı kişinin hesabına aktarılacak. Böylelikle alım ve satım işlemleri güvenli şekilde bitirmiş olacak." dedi.

"Banka veya kredi kartı kesinlikle sizin isminize olacak"

Yolagelmez, yeni sistemle noterlik işlemlerinde yapılacak ödemeler için banka ve kredi kartı kullanılabileceğini belirtti.

Ödemenin kredi kartıyla yapılmasının yurttaşlara kolaylık sağlayacağının vurgulayan Yolagelmez, "Biz işlemleri yaptığımız vakit bir takım yurttaşların yanında o kadar para bulunmuyordu veyahut 'kredi kartıyla ödesem olmaz mı?' diyordu. Şimdi ödemelerde banka ve kredi kartı kullanımı alım satım yapan kişilerin işlerini kolaylaştırdı. Yalnız burada ehemmiyetli bir ayrıntı var. Kredi kartı veya banka kartı mutlaka sizin isminize olacak." ifadelerini kullandı.

Uygulama kapsamında, nakit taşınması esnasında paranın çalınması veya kaybolması rizikoları ortadan kalkarken, alım satımlarında emanet hesaba alınan para noterlik işlemlerinin bitirmesinin ardından alakalı kişinin hesabına aktarılıyor.