Otomotivden Fas pazarında tanıtım şovu

Otomotivden Fas pazarında tanıtım şovu

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Türkiye’nin bu yıl 600 milyon dolar otomotiv ihracatı hedeflediği Fas’a, 21-24 Ekim tarihleri arasında Sektörel Ticaret Heyeti gezisi düzenledi.

Toplamda 5,1 milyar dolarlık otomotiv ithalatı bulunan Fas’a OİB aracılığıyla ziyarette bulunan 17 Türk firması, Faslı firmalarla ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

 Fas, Türkiye’nin serbest ticaret anlaşmasının olduğu Kuzey Afrika’daki önemli alternatif pazarlarından biri durumunda bulunuyor. Toplamda 33,5 milyonluk nüfusu ve giderek gelişen otomotiv endüstrisi ile dikkat çeken Kuzey Afrika ülkesi, 5,1 milyar dolar otomotiv ürünleri ithalatı gerçekleştiriyor. Ülke ithalatının yarısını binek otomobiller oluştururken, tedarik sanayi ürünleri ithalatı ise 2 milyar doları buluyor. Fas’ın otomotiv ithalatından pay alan başlıca ülkeler Fransa, Almanya, İspanya, Türkiye ve Romanya’dan oluşuyor.

TİM verilerine göre Türkiye’nin Fas’a ihracatı ise 2018 yılında bir önceki seneye göre yüzde 28 artışla 562 milyon dolar düzeyinde bulunuyor. Türkiye’nin Fas’a ihracatının 263 milyon dolarını tedarik sanayi oluştururken, 190 milyon dolarını binek otomobiller ürün grubu gerçekleştiriyor. Yine 74 milyon doları eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlara ve 34 milyon dolarlık ihracatı da otobüs-minibüs-midibüs ürün grubuna ait bulunuyor.

Türkiye’nin Fas’a yönelik tedarik sanayi ihracatında öne çıkan ürünleri ise; binek oto dış lastikleri, kamyon ve otobüs dış lastikleri, tarım makinaları için dış lastikler, benzinli motorlar, aküler ile aksam ve parçaları, emniyet kemerleri, karoser ve aksamı, jantlar, traktör aksam ve parçaları, motorlu araçlar için mobilyalar aksam ve parçaları oluşturuyor.