ÖZEL | 'Öncelikle alım gücü artmalı'

ÖZEL | 'Öncelikle alım gücü artmalı'

ETBİR’in, ‘kırmızı ette yüzde 20 zam planlıyoruz, ama şimdilik bekletiyoruz’ açıklamasıyla ilgili görüşünü aldığımız TÜKETBİR Genel Başkanı Bülent Tunç, “İnsanlar sattığının karşılığını alamıyor. Gelir seviyesi artarsa tüketim de artar. Öncelikle alım gücünün artması gerek” dedi.

UFUK ÇOBAN

Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği tarafından kırmızı ete yüzde 20 zam yapılması planı kamuoyunda dikkat çeken bir açıklama oldu. Yapılması planlanan zam hakkında görüşlerini aldığımız Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği (TÜKETBİR) Genel Başkanı Bülent Tunç çarpıcı açıklamalarda bulundu. Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan’ın ‘ete yüzde 20 zam yapmayı planlıyoruz ama zammı şimdilik bekletiyoruz’ açıklaması ile ilgi görüşünü aldığımız TÜKETBİR Genel Başkanı Bülent Tunç, “Şu bir gerçek üretici zararına çalışıyor. Bizim zam yapma lüksümüz yok. Madem zam yapma imkânı var neden yapmıyorlar? Piyasada iş yok. Herkesin borcu var. Üretici eti zararına satıyor. Yurttaşlarımız haliyle eti ucuza alıp tüketmek istiyor. İnsanlarımızın yaşam standartları ortada” dedi.

ÇİFTÇİ SONUNA KADAR DİRENİYOR
Yurttaşlar için kırmızı etin uygun bir seçenek olduğunu söyleyen ve et fiyatlarının iki sene önceki fiyatlardan satıldığını belirten Bülent Tunç, “Kırmızı et zor şartlar altında üretiliyor. Geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçi banka borcunu ödeyemeyecek duruma gelse de tek hayvanı kalana dek çalışıyor. Büyük firmalar bu işten çıktı. Çiftçi, yani küçük üretici üretimi bırakıyor, bu iş zor bir iş. İnsanların gelir seviyesi artarsa tüketim de artar. Şu an et pahalı değil. İki sene önceki fiyatlardan satıyoruz. Ne kadar ucuz olursa onu almak istiyor vatandaş” diye konuştu.

Doğru bir mantık değil
Yüzde 20 zam yapacağım ama şimdilik yapmıyorum mantığının doğru bir mantık olmadığını ifade eden Tunç, “Buradan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve tüketiciye mesaj vermek gerek. İnsanlar sattığının karşılığını alamıyor. Yerli üretim desteklenmeli ve insanlar kazanmalı. Alım gücünün artması gerek” diye konuştu.