Para piyasaları uzmanı açıkladı: Fed kararı öncesi flaş dolar kuru tahmini!

Para piyasaları uzmanı açıkladı: Fed kararı öncesi flaş dolar kuru tahmini!

Para piyasaları uzmanı Onur Altın, FED'in faiz kararı öncesi dolar kuru hakkında kritik açıklamalarda bulundu...

Tüm dünyanın gözü FED'in faiz kararına çevrilmişken para piyasaları uzmanı Onur Altın, Fed'in faiz kararının yansımalarının ne olacağına dair Halk TV'de kritik açıklamalarda bulundu  .

"Bu akşam faiz kararı ile ilgili bir açıklama duymasak da Mart ayında faiz arttırıp arttırmayacağına dair verilecek kararın ipuçlarını göreceğiz. Enflasyon, büyüme ve istihdam konusunda verilecek mesajlar çok önemli" diyen Altın, şöyle devam etti:

"Şu anda ABD'de işsizlik yüzde 3.9 seviyesinde. Pandemi öncesinde bu rakam yüzde 3.5 civarındaydı. Bu rakamlara göre şu anda istihdam tarafı oturmuş durumda. Büyüme tarafındaki rakamlar ise omicron varyantı ve tedarik sorunu nedeniyle son çeyrekte bir miktar azalma oldu. ABD'de bakılan en önemli veri ise enflasyondan gelecek rakamlardır. Özellikle ücret artışlarının devam etmesi enflasyonun yüzde 7'yi aşmasını sağlayabilir. FED'in enflasyon nedeniyle faiz arttırımına gitmesini bekliyoruz. 16 Mart'taki toplantıda bu durum netleşecektir ama bugün bir faiz mesajı bekliyoruz."

 'DOLAR ARTIK TUTULAMAYACAK'
Onur Altın Türkiye piyasaları için ise "Dolar / TL bandında yatay seyir gözleniyor. Borsa İstanbul'a baktığımızda ise güne 0.30'lük bir artışla başladık. Orada da satış baskısının devam edeceğini düşünüyorum. Dün borsa pozitif kapatsa da bu tepki alımıydı. Önümüzdeki dönemde FED'in kararları küresel bazda borsalardan parasal çıkışları hızlandıracaktır. Bu da Borsa İstanbul'un 2100 seviyesinin altında kaldığı sürece satış baskısını koruyacağını düşünüyorum" dedi.

Fed açıklamasının Türkiye'ye nasıl yansıyacağını yorumlayan Onur Altın sözlerine şöyle devam etti:

"Benim borsa ile ilgili tahminim 1835 ve 1725'e kadar borsanın ilk etapta geri çekileceği yönünde. FED kararları sonrasında yurtiçi piyasalarda Türkiye bankaları ve şirketleri artık daha fazla maliyetle para bulacaklar. Ve para bulurken çok daha zorlanacak. Dolar dünyada daha zor bulunacağı için diğer para birimlerine karşı değer kazanmaya başlayacak. Bu toplantı sonrasında dolar 13.85 seviyelerini zorlamaya başlayacak. Dolar tarafı artık çok fazla tutulamayacak."