‘Patates ve soğan kuru’ dövizi solladı

‘Patates ve soğan kuru’ dövizi solladı

Yanlış tarım politikaları ile Türkiye patates ve soğan ithal edecek duruma geldi. Patates ve soğan fiyatları döviz kurları ile yarışırken, CHP’li Ömer Fethi Gürer ise sorumlunun AKP olduğunu vurguladı.

Mümtaz BUDAK / YURT

Hızla zamlanan patates ve soğan fiyatları Türkiye kamuoyunda geniş yankı bulurken, hükümetin bu duruma çözüm önerisi, kırmız ette de denenip başarısız olmasına rağmen ithalatın önünü açmak oldu. İthalat müjdesini ise Ekonomi Bakanı verdi. Sorunlarıyla baş başa bırakılan Türkiye tarımının birçok kolunda yanlış politikalar ısrarla sürdürülmeye devam ediyor.

'PATATES VE SOĞAN İTHALATI BAŞLIYOR'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son günlerde hızla zamlanan soğan ve patatesi ucuzlatacağı iddiasıyla ithalata izin vereceklerini açıkladı. Öte yandan, AKP kırmızı ette de aynı iddia ile ithalatın önü açmıştı fakat sonuç olarak aksine fiyat artışları hızlandı. Özel bir haber kanalına ithalatla ilgili açıklamalarda bulunan Zeybekci, "Enflasyonla mücadelede çok güçlü adımlarımız olacak. Soğan-patates fiyatlarıyla ilgili aşırı oynaklık görüyoruz. Konuyla ilgili müdahalemiz başladı. Bu ürünlerin ithalatına müsaade edeceğiz. Soğan ve patatesin Türkiye'ye gireceği miktar ve ülke belli. Soğan, patates fiyatında spekülasyona izin vermeyiz. Genel bir müsaade şeklinde olmayacak, kısıtlı miktarda bir paket şeklinde olacak" ifadelerini kullandı.

'YANLIŞ TARIM POLİTİKALARININ SONUCU'

Niğdeli üreticilerin patatesi 50 ila 55 kuruşa üretmelerine rağmen tüccara 10 ila 15 kuruşa bile satamadığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise pazarda tüketiciye 4 liraya satılıyor olmasının, AKP’nin yanlış tarım politikalarının bir diğer sonucu olduğunu belirtti. Seçim çalışmaları kapsamında Niğde ve Bor’da pazarları gezen CHP’li Gürer, hükümetin politikaları nedeniyle üreticinin de tüketicinin de mağdur olduğunu vurguladı.

Pazarcı esnafı ve alışverişe gelen vatandaşlarla sohbet eden Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de yüzde 14 ile en çok patates üreten il olan Niğde’de üreticinin yaşadığı drama işaret ederek, “Hükümetin yanlış tarım politikalarının net yansıması patateste görülüyor” dedi.

Niğdeli üreticilerin, tezgâhta 4 liraya satılan patatesi iki ay öncesine kadar tüccara 10 ila 15 kuruşa satmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “Alın teri ile ürettiği ürününü hayvan yemi olarak kullanmak zorunda kaldılar” diye konuştu.