Patronlara sigorta kıyağı torba yasasından geldi

Patronlara sigorta kıyağı torba yasasından geldi

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen torba tasarının 60’ıncı maddesine göre, 18 ila 25 yaş grubundaki gençleri işe alan patronlar, işçilerin sigortasını bir gün önce yerine işe aldıkları gün yapabilecek. Bildirimin bir gün önceden yapılması zorunluluğu, işverenlerin kayıtsız işçi çalıştırmaları ve denetimden kurtulmalarını önlemede kritik rol oynuyor.

Hükümet, yaşları 18 ila 25 arasında değişen gençlerin sigortasız, kayıtsız çalıştırılmalarının önünü açacak kritik bir düzenleme yaptı. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen torba tasarının 60'ıncı maddesine göre, 18 ila 25 yaş grubundaki gençleri işe alan patronlar, bu işçilerin sigortasını bir gün önce yerine işe aldıkları gün yapabilecekler. Bu düzenleme nedeniyle patronların işe aldıkları genç işsizleri sigortasız ucuz işgücü olarak çalıştırıp prim maliyetinden kurtulabilecekleri ifade edildi.

KAYIT DIŞILIĞI ARTIRACAK

Mevcut mevzuata göre, işverenlerin işe aldıkları işçileri işbaşı yapmadan bir gün önce, SGK'ya bildiriyor. Bildirimin bir gün önceden yapılması zorunluluğu, işverenlerin kayıtsız işçi çalıştırmaları ve denetimden kurtulmalarını önlemede kritik rol oynuyor. Bu sayede işverenler, denetime gelen müfettişlere, “Bu işçiyi bugün işe aldık, o nedenle henüz SGK kaydını yaptırmadık. Bugün yaptıracağız” diyerek cezadan kurtulamıyor. Maddeye itiraz eden CHP Milletvekili Musa Çam da, “Bu düzenleme iş kazalarını da kayıt dışılığı da artıracaktır, maddeyi geri çekin” dedi.

BİR MİKTAR EDEBİLİR

Tartışmalar üzerine Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç, “Bu düzenleme kayıt dışılığı teşvik eder mi?” diye sordu. SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, “Bir miktar edebilir” yanıtını verdi. Bilgiç bu kez, “Miktarı nasıl ölçümlüyorsunuz? Bir avuç kadar mı, bir tutam mı” tepkisini gösterdi. Ceylan, gençlerin istihdama girişini kolaylaştırmak için bu maddeyi getirdiklerini söyledi. Maliye Bakanı Naci Ağbal da, “Biz vatandaşlarımıza güveniyoruz. Kayıt dışı işçi çalıştırmazlar” dedi.

SİGORTASIZLIK GENÇLERDE HIZLA ARTIYOR

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (DİSK) sonuçlarını dün paylaştığı “Türkiye İşçi Sınıfı Gerçeği 2017” raporu işçilerin yüzde 18'inin çalıştığı işyerinde sigortasının olmadığını ortaya koyarken, sigortasızlık; cinsiyet, eğitim ve kayıt dışılığa göre büyük farklar gösteriyor. Sigortasızlık kadınlarda yüzde 21'e çıkarken, 15-19 yaş arasında yüzde 43, 20-24 yaş arasında yüzde 34 olarak görülüyor. Genç işçilerin kayıt dışı çalıştırılmasının çok yüksek olduğu dikkat çekiyor. Rapora göre işçilerin sorunlarının başında ‘düşük ücret, sigortasızlık ve uzun çalışma süreleri' geliyor.

1.2 MİLYAR TL’LİK SENET PROTESTO EDİLDİ

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi´nin verilerine göre, ocak ayında Türkiye genelinde toplam 1.2 milyar liralık 76 bin senet protesto edildi. Geçen yılın aynı ayına göre protesto edilen senet adedi yüzde 11, senet tutarı da yüzde 5 azaldı. Adet olarak en fazla senedin protesto edildiği ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, Konya, İzmir ve Bursa oldu. Tutar olarak, protesto edilen senetlerin yüzde 26´sını İstanbul oluşturdu.