Pekcan: Tasarım her sektörde kilit rol oynuyor

Pekcan: Tasarım her sektörde kilit rol oynuyor

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Desing Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri töreninde yaptığı konuşmada, tasarım odaklı üretimin ve yüksek katma değerli ihracatın önünü açacağını belirtti.

Pekcan, dünyada tasarımı üreten ülkeler ile bir de bunları tüketen ülkelerin bulunduğunu aktararak, Türkiye’nin tasarımı üreten ülkeler arasında olmasını ümit ettiğini dile getirdi.  Tasarımın öneminin bugün daha da arttığını, tasarım odaklı düşünmenin ticarette başarının daha da önemli bir koşulu haline geldiğini anlatan Pekcan, “Dünya genelinde yükselen siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile artan korumacılık nedeniyle küresel konjonktürde zor bir süreçten geçiyoruz. Bu sebeple küresel ticarete ilişkin beklentiler de düşmüştür.” dedi.

Bakan Pekcan, Türkiye’nin ihracatını artırmaya devam ettiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yılın ilk 10 ayında ihracatımız geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,1 oranında artarak 148 milyar 842 milyon dolara yükselmiştir. Dünya genelinde ihracatını artıran ülkeler arasında 2019’da Türkiye yedinci sıradadır. İhracatta yakaladığımız bu ivmeyi sürdürerek, hedeflerimize ulaşmamızın en temel yolu ise ihraç ürünlerimizin teknoloji, tasarım ve marka içeriğinin seviyesini yükseltmekten geçmektedir. Bakanlık olarak tüm politikalarımızı bu bilinçle oluşturuyor, tasarım kültürünü Bakanlık vizyonumuzun merkezine alıyoruz. Bu çerçevede sektörlerin değişen ihtiyaçlarını dikkate alarak özel sektörle ve üniversitelerle yürüttüğümüz çalışmaların içeriğini yıldan yıla geliştiriyoruz.”