Piyasaya S-400 ateşi: TL değer kaybediyor

Piyasaya S-400 ateşi: TL değer kaybediyor

S-400’lerin ilk parçalarının teslimiyle dolar/TL 5.67’den 5.77’ye yükseldi. Yaptırım endişesiyle Borsa İstanbul’da hisseler yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze sistemine ait parçaların birinci kısmının Ankara’ya ulaştığına ilişkin haberle TL değer kaybetti. Dolar/TL 5.67 seviyelerinden 5.7793’e, Avro/TL ise 6.38’den 6.49’a yükseldi. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi yüzde 2.32 değer kaybederken, bankacılık endeksinde kayıplar yüzde 3.5’i aştı. 

Türkiye’nin dolar cinsi tahvillerinin değeri, S-400 sevkıyatının başlamasının ABD’nin bazı yaptırımlar getirebileceği endişelerini kuvvetlendirmesinin ardından üç haftanın en düşük seviyelerine geriledi. Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyetini gösteren CDS’ler önceki günkü kapanışa göre 22 baz puan artışla 419’a yükseldi. Yıl başından bu yana 163.2 milyon dolarlık çıkış olan New York’ta işlem gören iShares MSCI Türkiye fonunda hedge (finansal riskten korunma) maliyeti son 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. 

YAPTIRIM ELEŞTİRİSİ
Reuters’a konuşan bir analist, yaptırımlar konusunda “Türk silah endüstrisine karşı alınacak önlemlerin bariz bir seçenek olduğunu” belirtti. Türkiye’de savunma sanayii, son bir yılda yüzde 115.5’lik üretim artışıyla sanayi üretimini ayakta tutuyor. Sektör üretiminin üçte birine yakınını ihraç ederken, ihracatın üçte biri ABD’ye yapılıyor.
Washington Post gazetesi, ABD’li yetkililerin “ABD yönetimi, Türkiye’nin S-400 teslimatını kabul ettiğinin teyit edilmesinden kısa süre sonra hayata geçirilecek güçlü yaptırımlar hazırlıyor.

TL değer kaybında birinci oldu
Gelişmekte olan para birimlerinin birçoğu, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirim sinyali vermesiyle bu hafta değer kazandı. TL ise en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

5-12 Temmuz döneminde Brezilya Reali yüzde 1.71, Güney Afrika Randı yüzde 1.57, Rus Rublesi yüzde 1.15 değer kazandı. Aynı dönemde TL ise yüzde 2’nin üzerinde değer kaybetti. 
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı’nın görevden alınması, TCMB’nin piyasa beklentilerinden daha sert bir faiz indirimine gidebileceği endişesi ve S-400 sevkıyatı sonrasında ABD’den gelebilecek olası yaptırımlar TL üzerinde baskı yarattı.