Reuters açıkladı! Enflasyonun artmasının sebebi Erdoğan'ın o kararı...

Reuters açıkladı! Enflasyonun artmasının sebebi Erdoğan'ın o kararı...

Reuters enflasyonun yükselme nedeni ile ilgili "Erdoğan'ın dört kez Merkez Bankası Başkanı kovması" olarak açıkladı.

Merkez Bankası Başkanlarını son 21 ayda dört kez yenileyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu hamlesinin ardından, dolar tarihi rekor seviyelere çıkarken, krizin tetiklediği ürünlerdeki fiyat artışı da enflasyon olarak hanelere yansıdı.

"ENFLASYONUN ARTMASI KAVCIOĞLU'NUN PLANLARINI BOZDU"

Konuyla ilgili bir analiz yayımlayan Reuters, enflasyonun Merkez Bankası yeni Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun planlarını bozduğuna dikkat çekti.

Haberde, "Türkiye'de enflasyon 2019 ortasından sonraki ilk kez Mart'ta yüzde 16'yı aştı. Bu durum, sürpriz atama sonrasında sıkı para politikasını devam ettirmesi konusunda TCMB'nin yeni başkanı Şahap Kavcıoğlu üzerinde baskı yarattı" denilirken, Retuers'ın enflasyon beklenti anketindeki enflasyon rakamının mart ayı için yüzde 16.11 olduğu hatırlatıldı.

Enflasyonda resmi hedef ise yüzde 5'ti.

Merkez Bankası'nın önceki başkanı Naci Ağbal'ın 18 Mart'ta politika faizini yüzde 17'den yüzde 19'a çıkardığının ve 2 gün sonra görevden alındığının belirtildiği haberde, Ağbal sonrasında TL'de yüzde 12 değer kaybının görüldüğünü de aktarıldı.

"ERDOĞAN'IN DÖRT KEZ MERKEZ BANKASI BAŞKANI KOVMASI ENFLASYONU ARTIRDI"

Haberde, Erdoğan'ın sık sık Merkez Bankası Başkanları'nı değiştirmesinin enflasyonun artışında önemli rol oynadığına dikkat çekildi.

Kavcıoğlu'nın geçmişte sıkı para politikasını eleştirdiğini, Erdoğan gibi "yüksek faizin enflasyona neden olacağı" yönündeki alışılmadık görüşü dile getirdiğini ancak atama sonrasında yatırımcılar ve bankacılarla toplantısında yüksek enflasyon nedeniyle faizlerin yüksek kalması gerektiğini söylediğini aktaran Reuters, Goldman Sachs'ın enflasyonda önümüzdeki aylarda yüzde 18 ile zirvenin görüleceği tahminini aktardı.