Sanayi üretimi yükseliş eğiliminde

Sanayi üretimi yükseliş eğiliminde

Sanayi üretimi kasımda bir önceki yıla göre 5.1 arttı

Endüstri imalatı, kasım ayında piyasa beklentilerinin hafif altında yüzde 5,1 artış gösterdi. Senelik bazda endüstri imalatına en yüksek katkıyı 9.4 puanla metal madenleri madenciliği verdi.


 

Endüstri imalatı, kasım ayında piyasa beklentilerinin hafif altında yüzde 5,1 artış gösterdi. Ekonomistlerin arayışı yüzde 5.5 artış olacağı istikametindeydi. Ancak bu yüksek oranlı artış, en son 2018 Temmuz döneminde yüzde 5.3 ile görülmüştü. Endüstri imalatında aylık bazda ise yüzde 1 artış beklentisine rağmen yüzde 0,7 artış yaşandı. Arındırılmamış hesaplamalara göre ise yüzde 4.3 artış görüldü.

Sanayi üretimi yükseliş eğilimindeSanayi üretimi yükseliş eğiliminde

Senelik bazda endüstrinin alt sektörleri incelendiğinde, madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir evvelki sene aynı ayına göre yüzde 7,2 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme imalatı ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,2 azaldı.

Aylık bazda sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2019 senesi Kasım ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 3,1 azaldı, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,1 arttı ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme imalatı ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 azaldı.

Sanayi üretimi yükseliş eğiliminde

En yüksek katkı yeniden 'metal madenleri'nden

Senelik bazda sanayi imalatına en yüksek katkıyı 9.4 puanla metal madenleri madenciliği sektörü sundu. Sektör, ekim döneminde de sanayi imalatındaki artışa 14,1 puan katkı vermişti. Metal madenleri madenciliği kasımda aylık bazda ise 5 puanlık kayba kapı araladı.