Sayıştay: Suriyelilere 30 milyar dolar yardım kayıt dışı harcandı

Sayıştay: Suriyelilere 30 milyar dolar yardım kayıt dışı harcandı

Kılıçdaroğlu’nun başlattığı ‘Suriyelilere harcanan 30 milyar dolar nereye gitti’ tartışmasında Sayıştay’dan dikkat çeken tespit geldi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Suriyeli mülteciler için harcanan 30 milyar dolar ne zaman, nerede, kime gitti” açıklamasıyla başlattığı tartışması sürerken, Sayıştay’ın bu konuda dikkat çeken tespit yaptığı ortaya çıktı. Başbakanlık’a bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) 2016 yılı hesaplarını denetleyen Sayıştay, “Ulusal ve uluslararası insani yardımlar kapsamında başlatılan kampanyalar ile toplanan nakdi bağışların harcamalarının muhasebeleştirilmediğini” belirtti.

Hazırlanan raporda “Ulusal ve uluslararası insani yardım harcamalarına ilişkin yönetim ve denetim yetkilileriyle kamuoyuna gerekli bilgilerin sağlanması amacıyla muhasebe sisteminin kurulması gerektiği değerlendirilmektedir” önerisinde bulunuldu. Bu eksikliği kabul eden AFAD ise Sayıştay’a; “Ulusal ve uluslararası insani yardım hesabından yapılan harcamaların izlendiği bir muhasebe sistemi kurulmasının sağlanacağı”nı bildirdi.

ERDOĞAN BAŞLATTI

Suriye’deki iç savaş nedeniyle mülteci akınına uğrayan Türkiye, 27 Aralık 2012’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelge ile Suriyeli sığınmacılara yardım kampanyası başlattı. AFAD koordinasyonunda yapılan yardım kampanyasına insani yardım kuruluşları, vakıflar, dernekler, meslek kuruluşları, medya kuruluşları ile sivil toplum kuruluşları da katıldı.