Sektörlerde satışlar durdu!

Sektörlerde satışlar durdu!

Koronavirüs salgının yarattığı ekonomik tahribata ilişkin veri akışı devam ediyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı haftalık kredi kartı harcamaları verileri yıkımı gözler önüne serdi.

Kredi kartı harcamaları 6-12 mart arasında 20,6 milyar lira olarak gerçekleşirken, 4-10 Nisan arasında 13,5 milyar liraya geriledi. Böylece önceki aya göre küçülme yüzde 34,5 olarak gerçekleşti.

Öte yandan kredi kartı harcamalarının sektörlere göre dağılımına bakıldığında salgının yarattığı yıkımın nerede daha çok yaşandığı da anlaşılıyor. Kredi kartıyla yapılan market alışverişleri dışında tüm sektörlerde fahiş oranda küçülme yaşanıyor. Konaklamada önceki aya göre harcamalardaki azalma yüzde 84,3, havayolu taşımacılığında ise yüzde 92,5’e varmış durumda. Koronavirüs salgınından önce de zor günler geçiren mobilya ise iflasın eşiğinde. Koronavirüs Türkiye’ye yayılmaya başladıktan sonra satışlar yüzde 48,8 oranında düşmüş durumda.

TAŞIMACILIK SEKTÖRÜ KRİZDE

Koronavirüs krizi başlamadan önce de zaten zor günler geçiren havayolu taşımacılığı sektörü tam anlamıyla krize girmiş durumda. Sektörün Türkiye’deki 4’üncü büyük şirketi konumundaki Atlas Global henüz ocak ayında uçuşlarını durdurmuştu. 4-10 Nisan arasındaki satışlar 6-12 Mart arasına göre yüzde 92,5 oranında azalmış durumda.

MARKET ALIŞVERİŞİ ARTTI

Korona salgını evde geçirilen vakti artırdı. Yurttaşlar sokağa çıkma yasağı tedirginliğiyle beraber marketlere akın etti. Son 1 ayda kredi kartı harcamalarının arttığı tek kalem böylece market alışverişlerinde görüldü. 4-10 Nisan arası yapılan harcamalar 1 ay öncesinden yüzde 13 daha fazla. Böylece kredi kartı harcamalarının içindeki market alışverişlerinin de payı rekor kırmış oldu. 6-12 Nisan arasında yapılan her 100 liralık kredi kartı harcamasının 30 lirasını market alışverişi oluşturdu. Geçen ay bu oran yüzde 17,8 olarak gerçekleşmişti.

TURİZM BATTI

Salgının en sert etkilediği sektör havayolu taşımacılığının ardından konaklamada yaşanıyor. 4-10 Nisan arasında konaklama için kredi kartlarından yapılan harcama 1 ay öncesinden yüzde 84,3 daha az.

BİRGÜN