Selçuk Geçer tarih verdi! Dolar ne zaman düşecek?

Selçuk Geçer tarih verdi! Dolar ne zaman düşecek?

Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından yükselişi bir türlü durdurulamayan dolar/TL kuru hakkında ekonomist Selçuk Geçer flaş analizlerde bulundu.

Merkez Bankası'nın faiz kararlarının ardından yükselişi bir türlü durdurulamayan dolar/TL kuru hakkında ekonomist Selçuk Geçer flaş analizlerde bulundu. 

Doların düşeceği tarihi ve son tahminini açıklayan ekonomist Selçuk Geçer, "Ne yapmaya çalıştıklarını kendileri bile bilmiyorlar" ifadelerini kullandı.


Merkez Bankası'nın yanlış kararlar vermiş olduğunu dile getiren Selçuk Geçer, “Türkiye'deki döviz sektöründe yükselişin temel sebebi Merkez Bankası'nın 2-3 senedir vermiş olduğu yanlış kararlardır. Para politikaları ile oynayarak bu işin içerisinde çıkmaya çalışıyorlar. Her yapmış oldukları geri tepiyor ama vazgeçmiyorlar. Baş edemeyecekleri piyasalara da atar yapıyorlar. Mesela Londra sektöründeki swapta olduğu gibi. Sonrasında da bunun bedellerini biz ödüyoruz.Son dolar yükselişinde Hazine'nin borçları 428 Milyar dolar arttı. Bu hataların bedeli vatandaşı vuruyor.” dedi.

Emlak365'te yayınlanan habere göre,  iş dünyasında rahatsızlıkların yaşanmaya başladığını dile getiren Selçuk Geçer, “İş dünyasında sesler yükselmeye başladı. Bu işin ucu iş dünyasına da dokunuyor. Dün hükümeti pohpohlayanlar bugün tavır değiştirmeye başladılar. Para politikası iş dünyasını da ilgilendiriyor. Faiz kararındaki yanlış adımlar yurttaşları rahatsız ettiği gibi onları da rahatsız ediyor. Görünen o ki faiz artırımına devam edilecek. Dolar kurunda da sıçramalar sürecek.” diye konuştu.

DOLAR KURU NE ZAMAN DÜŞER?

Dolar kuru ne zaman düşer sorusunu yanıtlayan Selçuk Geçer, “Dolar kurunda düşüşler ne zaman gerçekleşir? Bu soru çok merak ediliyor. Dolar kurunda düşüşler ne zaman faiz artırımı olursa o dönem gerçekleşir. Yıl sonu enflasyonu yüzde 21 – 22 seviyelerine ulaşmak üzere. 2022'de enflasyonun yüzde 30'un üzerine yükselmesi durumu artık görüldü. Böyle bir pozisyonda Merkez Bankası ister istemez faizleri yüzde 30 – 35 arasına yükseltmek mecburiyetinde kalacak. İşte o zaman dolar kurunda geri çekilmeleri görebiliriz.” biçiminde konuştu.

YASTIK ALTINA KAÇIŞLAR OLACAK

Türkiye'den sermaye kaçışlarının olacağını dile getiren Selçuk Geçer, “Türkiye'de faiz indirimleri yurtdışında sert bir biçimde eleştirildi. Hatta yabancıların hızlı biçimde Türkiye'den kaçmaya başladıklarını söylediler.İlerleyen dönemde swaplarla alakalı bir kriz de yaşanacak. Ülkeler Türkiye ile swwap anlaşmalarını yenilemeyecekler. Arka arkaya devalüasyonist dolar kuru yükselişlerini görebileceğiz. Yerli ve yabancı yatırımcılar varlıklarını bankalarda tutmak istemeyecekler. Yastık altına doğru kaçışlar olacak.” dedi. 

Değerlendirmelerine devam eden Selçuk Geçer, “Gıda fiyatları dünyada artıyor ama Türkiye'de vergi ve kur odaklı artmaya devam ediyor. Aynı şekilde enerji fiyatlarında bunu görüyoruz. Cari açık bu biçimde kapatılmaz. Turizm gelirlerine bakalım aynı olumsuz senaryo orada da var. Dünyada ekonomik kriz yaşanırken, salgın bitmemişken Türkiye'de vatandaşa ne yapılıyor, destek mi verilmekte? Vatandaşın üzerine yük üzerine yük yüklüyorlar.” açıklamasını yaptı.

DOLAR KURU İÇİN YENİ TAHMİN!

Dolar kuru ile ilgili yeni tahmini açıklayan Selçuk Geçer, “Faizleri indirerek maliyetleri arttırıyorlar. Ne yapmaya çalıştıklarını kendileri bile bilmiyorlar. Her defasında milyarlarca dolarlık maliyete neden oldular. Dolar kurunun artık tutulması mümkün değil. Koşarak dolar kurunun 15 TL'ye çıkacağını göreceğiz. Bunun için tüm koşullar oluştu. Dolar kurundaki yükselişler yurttaşın canını yakmayı sürdürecek.” dedi.

İlgili Haberler