Selçuk Geçer tarih verdi: "Eylül sonunda bir bakacağız ki dolar..."

Selçuk Geçer tarih verdi: "Eylül sonunda bir bakacağız ki dolar..."

Ekonomist Selçuk Geçer, dolar kuruna ilişkin tarih verdi ve eylül ayında doların hangi seviyelerde olacağını yorumladı.

Selçuk Geçer, döviz kuruna ilişkin Youtube kanalında yaptığı değerlendirmelerle dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Dolar tahminleriyle sık sık gündeme gelen ünlü ekonomist Geçer bu kez tarih verdi ve şunları söyledi:

"BASKILANAN KURDA PATLAMA OLACAK"

"Dar bir bantta devam eden bir dolar kuru var. Bu bir süre devam edecek. Bu baskılanan kurda patlama olacak. Aşağı yönde bir sarkma olur mu.? Olmaz. Kısa vadeli bor. 182 milyar doların üzerine çıkmış borç var. Yarısı bankalara ait. Dolayısıyla bu parayı kısa vadede bulacakları mı? 6 buçuk milyar dolar IMF'den alındı mı alınmadı mı? bu önemli. Nerde 128 milyar dolarları harcadığımız günler. Şimdi sağdan solan ucuz kredi bulup harcıyoruz. Her yüzde birimden 71'lik kısmı döviz olmuş"

transparent-bills-with-buildings-1160-900.jpg

"DOLARI 60-70 SEVİYELERİNE ÇIKARTIR"

"5 Nisan 1994 yılındaki hatalı politikaları daha hatalı yapıyoruz. Herkesin dolar ve dövize eğilimi artıyor. Yabancı sermaye Türkiye'den çıkmaya devam ediyor. Para çıkışı hızlanacak. Daha kritik bir süreçten geçiyoruz. Dış ticaret açığı turizmle kapatılmaya çalışıyor. Cari açık yıl sonuna doğru 70 milyar doların üzerinde bir açıkla karşılaşacağız. 1994 dönemindeki kırılma olursa 5 katlara kadar çıkar dolar. Bu kafa devam ederse bedeli ağır olur. Bu da doları 60-70 seviyelerine çıkartır. Ekonominin gerçekleriyle yüzleşmeleri gerek"

"7 BİN 500 FAİZ ARTIRIMI YAPMALARI GEREK"

"7 bin 500 baz faiz artırımı yapmaları gerek. Yapmaları çok zor. Bir adan 1,500-2000 faiz artırımları yapılırsa dolar açısında sıkıntı kalamaz. Bankalar daha temkinli bir kredi verirler. Bunlar hem finansal hem ekonomik krizi tetikler. Önceden akıllı bir şekilde enflasyonu frenlemiş olsalardı sorun kalmayabilirdi"

wallet-buy-debt-pay-closeup-1150-1772.webp

"BİR BAKACAĞIZ Kİ DOLAR EYLÜL SONUNDA 21 SEVİYELERİNDE"

"Dolar 60 lira olur mu? Dolar için rakam tahmin etmek mümkün değil. Dolar 1 iki hafta içinde 18'in üzerine atacak. Görünen o. Amerika Enflasyon verisi çok önemli. Parite etkisi olmazsa Türkiye'nin koşulları gereği oluşacak bir yara var. Bir iki hafta içinde 18 liranın üzerine giden sonra hızlı bir şekilde 18,80 giden dolar olacak. Yani 12 liraya düşmez. Eylül sonunda bir bakacağız ki dolar 21 seviyelerinde"