Selçuk Geçer'den 2022 yılı dolar tahmini: "En iyi ihtimal..."

Selçuk Geçer'den 2022 yılı dolar tahmini: "En iyi ihtimal..."

Ekonomist Selçuk Geçer, 2022 dolar kuru için net rakam geldi. Dolar kurunun yıl sonunda 15 TL'yi göreceğini belirten Geçer, 2022 yılında kurun 25 TL olacağını öne sürdü.

Eylül ayına 8.3 TL seviyesinde başlayan dolar kuru 14 TL'ye dayandı. Daha önce döviz kuruna yaklaşık 1 milyar dolar değerinde müdahalede bulunan  Merkez Bankası kurun yeniden psikolojik sınıra dayanması sonrasında bugün yeniden müdahale etti. Dolar kurunda bu gelişmeler yaşanırken,  TÜİK, kasım ayı enflasyon rakamını 3,51 olarak açıkladı. Yıllık enflasyon 21,31 oldu ve 3 yılın zirvesine çıktı. 

TÜİK enflasyon verileri ve döviz kuruna Merkez Bankası müdahalesi sonrasında kur tahminleriyle gündemden düşmeyen Ekonomist Selçuk Geçer'den dikkat çeken yorum ve tahmin geldi.

TÜİK'ten yüzde 22'lik bir açıklama beklediğini açıklayan ekonomist Selçuk Geçer, "Bu rakama rağmen son 3 yılın zirvesindeyiz. Yüzde 21,30'luk enflasyon açıklandı. Bu da gerçekçi bir enflasyon değil. Olması gerekeni zaten ENAG açıklıyor. TÜİK'de yüzde 22-23 açıklar diyorduk ama ricaları kıramamış olacak ki yüzde 21'lik bir enflasyon açıkladı. Bu koşullar dahilinde, negatif faiz ortamı yüzde 6,31." dedi.

DOLAR 25 TL, EURO 30 TL, STERLİN 35 TL OLACAK
Dolar kurunun 13,73 civarında dolaştığını ve Merkez Bankası müdahalelerinin etkili olmadığını vurgulayan Selçuk Geçer, "Merkez Bankası doğrudan müdahale ediyor. Bunun sonrasında da düşüremiyorlar ama doları bir miktar durdurmayı başarıyorlar. Bir süreden sonra piyasa yeniden yukarı yönlü eğilimini hızlandırıyor. Dolar bu yıl 15 TL'nin üzerinde kapatacak gibi. Önümüzdeki yıl iyi ihtimalle bu zamanlarda, kötü ihtimallerde ise ilk çeyrekte veya ikinci çeyrekte 25 TL civarında dolar kurunu konuşuyor oluruz. Euro'da 30 TL'ye sterlin ise 35 TL'de olur." ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE EKONOMİK KRİZE SÜRÜKLENİYOR
FED varlık alımlarını kesip bir anda faiz arttırmaya başlarsa, bizde faizleri indirmeye devam edersek, enflasyon zaten 2022'de yüzde 30'un altında olmayacak, o zaman dolar kurunda 25-30 TL'leri değil daha büyük rakamları konuşmaya başlarız. Dövizde önümüzdeki dönemde devalüasyonist etkiler görebiliriz dedik. Fitch Türkiye'nin not görünümünü negatife düşürdü. CDS'imiz 502 seviyesinde. Bu, yurt dışından borç para alırken daha fazla para ödeyeceğiz anlamına geliyor. Bu koşullar altında Türkiye çok büyük bir ekonomik kriz buhranına sürükleniyor." diye konuştu.