Son çeyrekte küçülme ve IMF programı gelebilir

Son çeyrekte küçülme ve IMF programı gelebilir

İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, ekonomide bu yılın son üç ayında küçülme sürecinin başlamasının beklendiğini belirterek, “IMF programı da gündeme gelebilir” dedi.

Ekonomide bu yılın son üç ayında küçülme sürecinin başlamasının beklendiğine dikkat çeken Prof. Dr. Korkut Boratav, “Ekonomi şu anda bir krize girmedi ancak, 2018’in son üç ayında küçülme sürecinin başlaması beklenir. Bu durum, AKP’nin 2017’de uygulamaya başladığı seçim ekonomisi önlemlerinin, Türkiye ekonomisinin üretim sınırlarını zorlaması sonunda
meydana geldi. Enflasyon ve cari açık yükseldi; uluslararası finans kapital, Türkiye’den fon çıkarmaya başladı. Döviz fiyatlarının tırmanması finansal sistemi zorladı. Döviz borçlusu şirketlerin sıkıntıları ve faizlerde aşırı yükselme, ekonomiyi daralma ivmesine sürükledi” dedi.

IMF GÜNDEME GELEBİLİR

Uluslararası Para Fonu (IMF) programının da gündeme gelebileceği uyarısı veren Boratav, “Türkiye ekonomisinin dış bağımlılığı AKP döneminde çok arttığı için uluslararası finans kapitalin talepleri ağır basacaktır. Çok yüksek dış borçların döndürülmesi ve cari işlem açığının finansmanı için bir IMF programı gündeme gelebilecektir” şeklinde konuştu. IMF programlarının talep kısıcı ve emek gelirlerini aşındırıcı özellikleriyle işçi sınıfına ağır maliyetler getireceğini belirten Boratav, “Ekonominin daraldığı, kriz koşullarının doğduğu bir ortamda, yük paylaşımının emekçilere yıkılmaması gerekir. Örgütlü mücadele gereklidir. Sendikalara ve emek yanlısı partilere, örgütlere önemli görevler düşecektir” dedi.