SPK, tepki çeken düzenlemeyi iptal etti, SPK'ya zor soru

SPK, tepki çeken düzenlemeyi iptal etti, SPK'ya zor soru

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), “içeriden bilgi alarak borsa işlemi yapmayı” (insider trading) 31 Ağustos’a kadar suç olmaktan çıkaran düzenlemeyi iptal etti. 

Tepki çeken düzenlemeyle ilgili kararın ‘piyasadan gelen talep üzerine’ alındığını ifade eden SPK’dan yapılan açıklamada, “Kamuya açıklanmasının ardından oluşan spekülasyonlar ve yaratılan olumsuz algının; mezkur Kurul Kararı ile piyasaya sağlanması umulan faydaların ortaya çıkmasına mani olacağı değerlendirildiğinden, Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli toplantısında, söz konusu kararın kaldırılmasına karar verilmiştir” dendi.

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, SPK’nın karar değişikliğine gitmesini, “Ah liyakat sen ne kadar önemlisin...Bakkal gibi yönetilen kurumların sermaye piyasasını düzenlemesi mümkün mü? Cuma ilan edilen "insider trading serbestisi" bir pazar günü topantısı ile kaldırılmış” sözleriyle yorumlarken; Cumhuriyet gazetesinin ekonomi editörlerinden Emre Deveci de “SPK, iki gün önce aldığı suça teşvik düzenlemesini iptal etmiş. Haberimizi "spekülasyon" olarak kötülemişler ama yine de kararı iptal etmişler” dedi.

ESKİ SPK BAŞKANI: DÜNYANIN HER YERİNDE SUÇ TEŞKİL EDER

SPK’nin yaptığı değişiklik, kurumun eski başkanlarından Doğan Cansızlar’ın açıklamalarının ardından ortaya çıkmıştı. 2000-2006 arasında SPK Başkanlığı yapan Cansızlar, ‘ihraççılar tarafından düzenlenen finansal tablo ve raporlar ile bağımsız denetim raporlarının hazırlandığı hesap döneminin bitimini izleyen günden söz konusu tablo ve raporların kamuya duyurulmasına kadar geçen sürede, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip olan kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapmaları piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilmemesi’ne yönelik kararın ardından şunları söylemişti:

“Bu tür istisnalar sistemi bozucu niteliktedir. İçeriden bilgi alarak işlem yapmak, dünyanın her yerinde suç teşkil eder ve sermaye piyasalarında manipülasyon ile en büyük iki suçtan biri olarak kabul edilir” dedi. Kararın uluslararası kurallara aykırı olduğunu vurgulayan Cansızlar, “Zaten kredi derecelendirme kuruluşlarının not düşürdüğü ve yabancı yatırımcıda Türkiye’ye dair soru işaretlerinin arttığı bir dönemde bu karar almak doğru değil. Daha fazla güven vereceğiniz yerde soru işaretlerini çoğaltıyoruz."

SPK'NIN AÇIKLAMASINDA NE DENDİ?

Değişikliğin iptaliyle ilgili olarak SPK’dan bugün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli ve 31/832 sayılı kararı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamaların yapılmasında fayda görülmüştür.

1) VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının uygulanmasına ilişkin olarak alınan 13.07.2018 tarihli ve 30/831 sayılı Kurul Kararı, payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketler tarafından yapılan pay geri alım programlarının desteklenmesi ve bu şirketlerin iştirak ve bağlı ortaklıkları tarafından 30.06.2018 tarihli mali tabloların açıklanmasına kadar geçecek sürede yapılacak pay alım işlemlerine ilişkin belirsizliklerin ortadan kaldırılması amacıyla piyasadan gelen talep üzerine alınmıştır.

Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasına uyum konusunda sadece alım işlemlerine yönelik olarak düzenleme yapan söz konusu Kurul Kararı ile payları Borsa İstanbul A.Ş.’de işlem gören şirketlerin paylarının ve yatırımcılarının desteklenmesi amaçlanmıştır.

2) “Bilgi Suistimali” (Insider trading) suçu Sermaye Piyasası Kanunu’nun 106 ncı maddesi ile düzenlenmekte olup, 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı ile bu suça ve cezasına yönelik herhangi bir değişiklik getirilmemiştir. Kaldı ki, Kanun ile suç olarak düzenlenmiş fiillere yönelik Kurul Kararı ile herhangi bir değişiklik yapılmasının mümkün olmadığı izahtan varestedir.

Buna ek olarak, 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı, Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nin 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasının uygulanmasına yönelik olup, söz konusu Tebliğ’deki düzenleme Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104 üncü maddesinde de açıkça yer aldığı üzere, suç oluşturmayan eylem ve işlemleri konu almaktadır.

3) 13.07.2018 tarihli Kurul Kararı, VI-103.1 sayılı Yöneticilerin Net Alım Satım Kazançlarını İhraççılara Ödemeleri Hakkında Tebliğ’in uygulanmasına ilişkin herhangi bir değişiklik getirmemiştir.

Bu Tebliğin 5 inci maddesi uyarınca, ihraççıların yöneticilerinin, herhangi bir altı aylık dönem içerisinde ilgili sermaye piyasası araçlarında gerçekleştirdikleri alım, satım, alım ve satım veya satım ve alım işlemlerinden kazanç elde etmeleri durumunda, elde ettikleri net kazancı ihraççılara ödemeleri gerekmekte olup, söz konusu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda elde edilen menfaatin iki katı tutarında idari para cezası öngörülmüştür.

4) Bununla beraber, yukarıda amacı ve kapsamı açıklanan, pay piyasalarını ve yatırımcıları desteklemeye yönelik 13.07.2018 tarihli ve 30/831 sayılı Kurul Kararı’nın kamuya açıklanmasının ardından oluşan spekülasyonlar ve yaratılan olumsuz algının; mezkur Kurul Kararı ile piyasaya sağlanması umulan faydaların ortaya çıkmasına mani olacağı değerlendirildiğinden, Kurul Karar Organı’nın 15.07.2018 tarihli toplantısında, söz konusu kararın kaldırılmasına karar verilmiştir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."