‘Ticaretin sicili’ artık dijital

‘Ticaretin sicili’ artık dijital

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin tüm arşiviyle beraber dijitalleştirildiğini belirterek, "1957 senesinden günümüze kadar yayımlanan 17,6 milyon duyuruya artık bir tıkla fiyatsız erişilebiliyor." diye konuştu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin dijital dönüşümüne ait değerlendirmede bulundu. Gazetenin ilk sayısının 21 Şubat 1957'de yayımlandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, o günden bugüne kadar 16 bin 658 nüsha çıkarıldığını söyledi.

Hisarcıklıoğlu, gazetenin bir nüshasının vasati 1000 sayfadan oluştuğuna ve takriben 3.000 duyuru içerdiğine işaret ederek, bugüne kadar yayımlanan nüshaların 5,2 milyon sayfayı bulduğunu ve böylelikle 17,6 milyonluk bir ilan arşivi oluştuğunu bildirdi.

Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin 2020 seneye yeni bir vizyonla girdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Dijital dönüşüm yaşadığımız bu teknoloji çağında Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin yazılım altyapısı yenilendi ve web sitesi ulaşıma açıldı. Gazetenin tüm arşivi dijitalleşti. 1957 senesinden günümüze kadar yayımlanan 17,6 milyon ilana artık bir tıkla fiyatsız erişilebiliyor."

"Taraflar ticaretini güvenle yürütebilecek"

Hisarcıklıoğlu, sistemde dijital dönüşümle birlikte sağlanan olanaklara ilişkin bilgi verirken, "Kullanıcı arkadaşı olarak tasarlanan ve 1 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi web sitesine e-Devlet Kapısı üzerinden veya e-imza ile de giriş yapılabiliyor. İlanların yayımlandığı nüshalar e-imzalı ve ıslak imzalı olarak da tedarik edilebiliyor." dedi.

Ticaret Sicili Gazetesi ile tarafların ticaretini güven içinde yürütebileceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Ticaret sicili kayıtları aleni, aleniyetin temel enstrümanı ise Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi. Bu kapsamda üçüncü kişilerin ilan edilen hususlara güveni, Türk Ticaret Yasayı dahilinde savunuyor. Ticaretin temel beklentileri güven, hız ve kolaylık. Bu beklentilere uygun olarak tasarlanan Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi web sitesi, kolay ve kolay kullanımıyla duyurulara daha rahat ve hızlı ulaşım olanağı sağlıyor. Böylelikle tüm taraflar ticaretini güven içinde yürütebiliyor."

Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakanlığı ile koordineli olarak, 2020 senesi içinde duyuruların tescille eş vakitli dijital ortamda Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'ne intikalini sağlamaya yönelik deneme çalışmalarının bitireceğini da sözlerine ilave etti.