Yazlık Villa Almak İçin Doğru Zaman Mı: Popüler Bölgeler

Yazlık Villa Almak İçin Doğru Zaman Mı: Popüler Bölgeler

Son dönemlerde yatırım aracı olarak en çok tercih edilen yatırım türü, Türkiye’de gayrimenkul çatısı altında toplanmaktadır

Aynı anda hem yatırım yapmak hem de yaz ayları için keyifli vakit geçirilebilecek bir yatırıma sahip olmak için, yazlık almak iyi bir fikir olabilir. Yazlık sahibi olan kişiler, evlerini kış ya da ilkbahar aylarında günlük ya da aylık olarak kiraya verebilmektedirler. Yaz aylarında ise böyle bir yatırım aracına sahip olmak, yaz tatili masraflarını ciddi anlamda düşürmektedir. Bundan dolayı son dönemlerde sermayesi ile avantajlı bir gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler genel olarak yazlık satın almayı tercih ediyorlar.

Yaz mevsiminin bitmesi ile beraber, satılık villa arayışı olan vatandaşların avantajlı fiyatları daha kolay yakalaması mümkün oluyor. Satılık villa fiyatları Türkiye’de, bölgelere göre ciddi farklılıklar gösteriyor. Bu rakamların en avantajlı olduğu dönemler ise yaz mevsiminin son bulması ile başlıyor.

En Çok Tercih Edilen Bölgeler - Aylık Kira Getirileri

Yatırım amaçlı olarak yazlık satın almak isteyenler, genellikle kira geliri karşılaştırması yapmayı tercih ediyorlar. En çok tercih edilen yazlık bölgelerden iki tanesi olan Urla ve Kuşadası, kiralama açısından son derece avantajlı gibi görünüyor.

  1. Aydın’ın Kuşadası ilçesi, genellikle İstanbul ve İzmir illerinden turist misafir ediyor. Pek çok uçak firmasının ve diğer emlak verilerine göre, bu illerde yaşayan kişiler, yaz ayları için Aydın’a gitmeye daha sıcak bakıyorlar. Aydın da satılık villa fiyatları 500 bin TL ve 1 milyon TL arasında değişiyor. Aydın’daki villaların kira getirileri aylık 1500 Türk Lirası ile 2000 Türk Lirası arasında. Verilen rakamlar, 2019 yaz ayının bilgilerini, yani güncel verileri yansıtmaktadır.
  2. İzmir’in Urla ilçesi de yaz tatilinde sıklıkla tercih edilen bölgelerden biri. Konak, Buca, Bornova ve Karşıyaka da İzmir’de günlük ya da aylık olarak kiralanan yazlık bölgeler olarak sıralanabilir. Urla’da yaz aylarında kira gelirleri oldukça artıyor. Son verilere göre Urla’da villaların kiraları aylık 5000 Türk Lirasından başlıyor. Evin özellikleri, konumu ve büyüklüğü, fiyatın 7000 Türk Lirasına kadar yükselmesine sebep olabiliyor. Urla kiralık villa fiyatları da yaklaşık olarak bu şekilde. Urla satılık villa fiyatlarına gelince, 1,5 milyon ve 2,5 milyon TL arasında değişiyor.
  3. Yukarıdaki bölgeler kira gelirleri açısından oldukça avantajlı. Fakat bu gelirlerin artması, verilecek olan satış ücretinin de artması anlamına geliyor. Eğer villa satın almak için daha düşük fiyatlı bir alternatif arıyorsanız, Sakarya’nın Karasu bölgesini tercih edebilirsiniz.

Sakarya’nın Karasu bölgesi, en çok tercih edilen yazlık bölgelerden biri. Buradaki villa fiyatları ise, yukarıdaki iki alternatife göre çok daha uygun. Karasu’da satılık villa fiyatları 400.000 TL’den başlıyor. Bölgenin kira gelirleri ise aylık 1000-1500 Türk Lirası arasında değişmektedir. Bu fiyatlar şu an için Türkiye’de villa sahibi olmak isteyenlerin ulaşabileceği, en avantajlı fiyat aralığından birini sunmaktadır.

Villa fiyatlarına ait emlak verileri Flatfy Türkiye tarafından yapılan araştırma üzerine ortaya çıktı. Siz de kendiniz siteden araştırma yaparak satılık veya kiralık villa fiyatları hakkında her zaman güncel bilgilere sahip olabilirsiniz.

Daha Ucuz Seçenekler: Yazlık Evler Hakkında Bilgiler

Yeni nesil yatırım araçları haline gelen yazlıklar ile ilgili bilgi almak için aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

  1. Araştırmalara göre, yazlık konut ihtiyacı duyanların yüzde 86’sı konut satın almayı tercih ederken, yüzde 14’ü kiralamak seçeneğini daha uygun buluyor. Bu yüzde 86’lık topluluğa sorulduğunda ise, cevapların yaklaşık yüzde 56’sı, yazlık tercihi yaparken ilk baktıkları faktörün fiyat olduğu bilgisini veriyor.
  2. Yazlık konut alımı yapan kişilerin en çok tercih ettiği konut tipi ise 3+1 konutlar. Yazlık almak isteyenler için ipuçları arayışında iseniz, geniş evlerin yaz için her zaman daha fazla alıcısı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bu evler genellikle birden fazla aile tarafından ortaklaşa kullanılıyor.
  3. Yazlık konut seçenekleri araştırması olan kişilerin, genel olarak 300 bin Türk Lirası değerinde bütçe ayırdıkları belirtiliyor. Yazlık ev almak isteyenlerin yaklaşık yüzde 70’inin bütçesi, 300 bin TL’yi geçmezken, yüzde 30’u bu değerin de üzerine çıkabileceğini belirtti.

Yazlık Konut Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Detaylar

Yapılan araştırmalara göre yazlık satın alan kişilerin dikkat ettikleri özellikler sırasıyla fiyat, lokasyon, ve kalite. Bu üç özelliğin oldukça önemli olduğu kabul ediliyor. Peki, fiyattan, lokasyondan ve kaliteden ne anlamak gerekiyor? Bu üç önemli noktayı madde madde inceleyelim.

  1. Yukarıda da belirtildiği üzere yazlık satın almak isteyen Türk halkının büyük bir çoğunluğu, maksimum ayırabilecekleri bütçenin 300 bin Türk Lira olduğunu belirtiyorlar. Bu para ödenerek oldukça kolay bir şekilde yazlık alınabilir elbette. Fakat eğer Çeşme, Bodrum gibi bölgelerden yazlık alma planınız varsa, bu fiyata uygun bir yazlık bulamazsınız veya bulduğunuz yazlık, pek çok kişinin kiralamayı tercih etmeyeceği bir yazlık olur. Bundan dolayı yazlık alternatiflerini araştırırken, bütçenizi efektif bir şekilde karşılayabilecek lokasyonları tercih etmeniz gerektiğini unutmayın. Bu kapsamda yukarıda belirtilen bütçe için Sakarya’nın Karasu ilçesindeki yazlık alternatifleri iyi birer fikir olabilir.
  2. Lokasyon olarak, şimdi sıralayacağımız bölgelerden arasından seçim yapılabilir. Bu bölgeler Türkiye’de yaz tatilleri için en çok tercih edilen alanlardan oluşmaktadır: Aydın (Kuşadası, Didim), Sakarya (Karasu), Keşan (Edirne) ve Bodrum. Bu bölgelerdeki seçenekleri değerlendirirken, fiyat ve kalite arasında denge yakalamanız oldukça önemlidir.
  3. Kaliteli yazlık villa için, yazlığın özelliklerini dikkatli olarak incelemeniz gerekiyor. Yazlığın oda sayısı, dublex olup olmaması, bulunduğu sitenin özellikleri, genel olarak bulunduğu konumdaki diğer yapılar, yazlığın kalite standartlarını göstermektedir. Bütün bu detaylar yazlık alırken dikkat edilmesi gerekenler listesinin demirbaşlarını oluşturmaktadır.