Yeni vergi düzenlemesi: Futbolcular da etkilenecek

Yeni vergi düzenlemesi: Futbolcular da etkilenecek

Yeni düzenlemede gelir vergisinden emlak vergisine, kurumlar vergisinden bazı alanlardaki vergi istisnalarına kadar birçok başlıkta değişiklik öngörülüyor. 

Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren yeni vergi düzenlemesi ekonomi yönetimi tarafından hazırlanan taslak üzerinden görüşülecek. Gelir vergisinden emlak vergisine, kurumlar vergisinden bazı alanlardaki vergi istisnalarına kadar birçok başlıkta değişiklik öngörülüyor. 

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, "Çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi" alınmasını hedefleyen, bazı vergi kanunlarında değişiklik içeren kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, ''Gelir vergisi üst dilimini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarmayı teklif ediyoruz. Futbolcuların gelir vergisi yüzde 20'ye çıkarılacak. Değerli konut vergisi adında yeni bir vergi önereceğiz'' ifadelerini kullandı.

45 maddelik kanun teklifi ile ilgili konuşan Muş'un açıklamalarından satır başları şöyle:
''Gelir Vergisi üst dilimini yüzde 35'ten yüzde 40'a çıkarmayı teklif ediyoruz. Ayrıca, Dijital Hizmet Vergisi ismi altında yeni bir vergi ihdasını öneriyoruz. Bu oran, web sitelerinde sunulan aracılık hizmetlerinden elde edilen hasılat üzerinden yüzde 7,5 oranında belirlenecek. Teklifimizle Konaklama Vergisi de ihdas etmiş olacağız. Bu, hasılat üzerinden yüzde 2 olacak, konaklayan kişilerden alınacak. 500 bin Türk Lirası gelir elde eden gerçek kişilerin tamamına kazançlarını beyan etme imkanı getiriyoruz. 500 bin Türk Lirası ve üzerinde kazanç elde edenler, yüzde 40 gelir vergisi vereceklerdir.

Değerli Konut Vergisi isminde yeni bir vergi ihdas edeceğiz. Kanun teklifimiz yasalaşırsa, konutunun değeri 5 milyon ile 7,5 milyon lira arasında olanlar yıllık binde 3 oranında, 7,5 milyon ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6 oranında, 10 milyon lira üzerinde olanlar yıllık yüzde 1 oranında Değerli Konut Vergisi verecekler.
Spor hakemlerinin kazançlarındaki vergi istisnasını kaldırıyoruz. Lig usulüne tabi spor dallarında en üst liglerde faaliyette bulunan sporculara yapılan tevkifat oranı yüzde 15'ten yüzde 20'ye çıkarılacak. Paketin amacı çok kazanandan vergi oranına göre daha çok vergi, az kazanandan daha az vergi. Teklif bunu amaçlamaktadır.''

İşte Taslağın Detayları
Dijital ortamlarda sunulan içerikler ile her türlü reklam ve aracılık hizmetlerinde yüzde 7.5 oranında vergi alınacak

Türkiye’de hasılatı 20 milyon TL’den az veya dünya genelinde hasılatı 750 milyon Euro’dan az olanlar dijital hizmet vergisinden muaf olacak.

Gelir vergisi tarifesi 4 dilimden 7 dilime çıkarılacak, mevcut ilk 4 dilim aynen korunacak 500 bin liraya kadar olan gelirlerde vergi oranı değişmeyecek.

750 bin liraya kadar olan gelirlerde 500 bin liralık kısım için 163 bin 460 lira vergi alınacak kalan 250 bin liraya yüzde 39 vergi uygulanacak.

Bir milyon liraya kadar olan gelirlerde vergi oranı yüzde 43, bir milyon liranın üzerinde olan gelirlerde ise oran yüzde 45 olacak.

Değeri 5 milyon ve üzerindeki konutlardan her yıl yüzde 1 oranında ek konut vergisi alınacak.

Dövizden sağlanan faize 20 puana kadar ek vergi uygulanabilecek.

Araç kiralamada vergiden düşülen kısma limit gelecek. Buna göre binek araçlar için limit aylık kira bedelinin 4 bin liralık kısmı olacak.

Yüzde 22 olarak uygulanan kurumlar vergisi 2020’de yüzde 20, 2021’de yüzde 18 olacak.

Otel, motel, tatil köyü pansiyon, misafirhane kamping gibi tesislerden konaklama vergisi alınacak.

Spor hakemlerinin aldığı ücretler istisna kapsamından çıkarılacak, hakem ücretlerinden vergi alınacak.

Sporcuların ücretlerinden alınan vergiler artacak. En üst liglerdeki sporcuların gelir vergisi oranı yüzde 15’den yüzde 20’ye çıkarılacak. En üst ligin altındakilerden yüzde 10, diğer liglerden yüzde 5 vergi alınacak.