Aşama Aşama Tüp Bebek Tedavisi Süreci

Aşama Aşama Tüp Bebek Tedavisi Süreci

Tüp bebek tedavisi en genel tanımıyla anne adayının yumurtası ise baba adayının sperminin laboratuvar ortamında döllenmesi ve bu döllenen yumurtanın anne adayının rahmine geri yerleştirilmesidir.

Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tedavi sürecinin aşamalardan oluştuğunu ve her bir aşamada çiftlerin mutlaka birbirlerine ruhsal olarak da destek olması gerektiğini belirtiyor.

Ebeveyn olma süreci, sabır isteyen bir süreçtir” diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisi söz konusu olduğunda gerek tüp bebek fiyatları gerekse en iyi tüp bebek doktoru gibi ailelerin akıllarında soru işaretleri yaratacak konuların hızlıca açıklığa kavuşturulması ve ailenin sadece tedaviye odaklanması gerektiğinin altını çiziyor.

Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisi süreçlerinden şu şekilde bahsediyor;

Aşama 1: Hormon Tedavisi ile Uyarılan Yumurta Üretimi

Bir kadında normalde ayda bir yumurta üretilir, olgunlaşır ve çatlar. Tüp bebek tedavisinde tek yumurtanın alınıp döllenmesinin ihtimali daha düşüktür bundan dolayı anne adayına hormon ilaçlar verilerek aylık üretilen yumurta miktarının artması amaçlanır. Bu ilaçlama öncesinde anne adayının reglin ikinci gününde kliniğe gelmesi istenir, vajinal ultrason bakılır ve kan testleri alınır. Bunların sonucuna göre tedaviye başlanır. İlaç dozları ve tedavi protokolü her hastada farklılık gösterir. Hormon ilaçlar şu şekildedir:

  • Yumurtalık uyarımı için kullanılan ilaçlar: Bu ilaçlar yumurtalıkları uyarmak için FSH, LH veya her ikisinin birden bulunduğu enjekte edilebilir ilaçlardır.
  • Oosit olgunlaşması için kullanılan ilaçlar: Foliküller yumurta alımı için hazırsa içerisinde yumurtaların olgunlaşmasını sağlayan HCG hormonu bulunan ilaçlar uygulanır.
  •  Erken yumurtlamayı önlemek için kullanılan ilaçlar: Bu ilaçlar yumurtaların erken bırakılmasını önler.
  • Rahmin iç yüzeyini hazırlamak için kullanılan ilaçlar: Bu ilaçlar rahmin iç yüzeyinin implantasyona açık hale getirir.

Tüp bebek tedavisinin ilk aşaması kişiye göre farklılık gösterse de bu süreç ortalama olarak 10-12 gün sürmektedir.” diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, bu süre içerisinde anne adayının her 2-3 günde bir ultrasona girdiğini ve kan vermesinin gerekliliğini vurguluyor. Bu aşamada, yumurtalıklardaki foliküller belli bir boyuta ulaşınca rhCG veya GnRH yapılır bunlar yumurtaların olgunlaşmasını sağlar. Bu iğneler mutlaka doğru zamanda ve doğru şekilde yapılmalıdır. Yapılan iğneden 36 saat sonra yumurtalar toplanır.

Aşama 2: Anne Adayının Yumurtalığından Yumurta Toplanması

İlk olarak anne adayına yumurtaların alımı sırasında ağrı veya başka rahatsızlık hissetmemesi amacıyla lokal anestezi veya sedasyon yapılır. Ardından üzerine ince içi boş bir iğne takılmış ultrason vajinal prob kullanılarak yumurtalar aspire yöntemiyle toplanır. Bu işlem ortalama olarak 12-30 dakika sürer. Yumurtaların toplanmasının ardından toplanan yumurtalar zaman kaybedilmeden laboratuvara gönderilir. Yumurtalar toplandıktan sonra anne adayının kramp veya baskı yaşaması normaldir.

Aşama 3: Baba Adayından Spermlerin Alınması

Yumurtaların kalite kaybetmemesi için yumurta toplanması ile aynı gün baba adayından sperm istenir. Alınan spermler zaman kaybedilmeden laboratuvara gönderilir ve sperm laboratuvarda meni sıvısından ayrılır.

Aşama 4: Laboratuvar Ortamında Yumurta ve Spermlerin Döllenmesinin Gerçekleştirilmesi

Klasik tüp bebek tedavisinde sperm ve yumurtalar bir petri kabında karıştırılarak kültür ortamında bir araya getirilip burada döllenmeleri beklenir. Bu dönemde döllenme belirtileri takip edilir ve embriyoların büyümesi izlenir. Mikroenjeksiyon yönteminin kullanıldığı durumlarda ise sperm yumurtanın içine enjekte edilerek döllenme gerçekleştirilir.

Aşama 5: Döllenmiş Yumurtaların Anne Adayının Rahmine Yerleştirilmesi

Bu aşamada yumurta ve sperm döllendikten sonra uygun olan günde transfer işlemi gerçekleştirilir. Transfer edilecek embriyo sayısı anne adayının yaşı, daha önce uygulanan başarısız tüp bebek tedavisi göz önüne alınarak belirlenir. Rahim zarını desteklemek ve implantasyon olasılığını arttırmak için günlük progesteron veya HCG uygulaması önerilmektedir.

Embriyo transferinden sonra gebelik testine kadar cinsel ilişkide bulunulmamalı, sigara kullanılmamalı, herhangi bir ilaç kullanılmamalıdır. Anne adayının bu süreçte kendini fazla zorlamadığı sürece kısıtlamasına gerek yoktur. Spor, ağır iş, ağır yük kaldırma gibi işlemlerden uzak durulmalıdır. Bol istirahat sağlanmalı ve düzenli ve dengeli beslenilmelidir.” diyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisi sürecinde çiftlerin belirlenen kurallarla sıkı sıkıya uymaları gerektiğini savunmaktadır. En iyi tüp bebek doktoru dahi olsa çiftlerin uyarılara uymadığı takdirde alınmak istenen sonucun uzun vadeye yayılacağını belirten Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, tüp bebek tedavisi sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasının çiftler için daha sağlıklı olduğunu belirtiyor.

Son aşama olan 6. Aşama için şunları söyleyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem;

Aşama 6: Gebelik Testinin Yapılması

Embriyo transferinden iki hafta geçtikten sonra gebelik testinin yapılması gerekir. Yapılan testin sonucunda pozitif çıkması ve gebelik kesesinin görüntülenmesi ile tüp bebek tedavisi başarıyla gerçekleşmiş olur.” Bu aşamanın sonrasında tedavinin tamamlanmasıyla gebelik sürecinin normal seyrinde ilerleyeceğinin altını çiziyor.

Tüp bebek fiyatları söz konusu olduğunda yapılan merkeze, doktora, izlenilen sürece göre hastaların farklılıklarla karşılaşabileceğini söyleyen Tüp Bebek Doktoru Doç. Dr. Ziya Kalem, en iyi tüp bebek doktoru seçildiğinde ailelerin anne baba olma hayaline daha konforlu ve güvenilir şekilde ulaşacaklarından bahsediyor.