Bi’tek yetki istiyor ancak…

Bi’tek yetki istiyor ancak…

Bir tek yetki verme hakkınız olsaydı kime verirdiniz? Bildiniz. Hiç kimseye. Peki, gayrimenkulünün satışında tek yetki verenler bilmiyor mu yanıtı? Elbette biliyor. Buyurun size tek yetkili gayrimenkul satışı….

Yakın bir zamanda gayrimenkulünüzün satışıyla ilgili bir satış ilanı verdiyseniz, “merhaba efendim filanca emlak ofisinden gayrimenkul danışmanı …” şeklinde aramalar alıyorsunuzdur. Gelen bu çağrılara “Ben hiç kimseyle sözleşme yapmıyorum, hazır müşteriniz varsa sunabilirsiniz” yanıtı vermeniz, doğal bir reaksiyon. Neticede arayan danışman sizlerden tek yetki istiyor ve siz yetki isteyeni hiç tanımıyorsunuz. Tek satış yetkisi demek; yalnızca ben satacağım demektir. Böyle bir yetki isteyen emlak danışmanı, her şeyden önce pazarlamaya yönelik güçlü bir argüman sunmalıdır. Yok sunamıyorsa, hazır müşterisini getirsin evi gezdirip göstersin. Bundan iyisi, Şam’da kayısı… Bir gayrimenkul danışmanına tek satış yetkisi verip vermeme konusunda kaygı yaşıyorsanız, okuduğunuz bu yazıda tüm kaygılarınızdan kurtulabilirsiniz.

kişi, adam, dik içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

 

Tek yetki isteyenler, bir adım öne…

Sizi arayarak tek yetki belgesiyle çalışıyorum diyenleri bir adım öne alın. Öncesinde evi konuşmak, satış- pazarlama sürecini kurgulamak gerek. Planlanan satış süresi, satış tutarını belirlemek görüşme yapmanıza değebilir. Yapacağınız görüşme telefonda kalmamalı, randevu vermek size bağlı. İlk intiba önemli. İyi bir diksiyon ve detaylı dinleme özelliği mevcut ise randevu verebilirsiniz. Detaylı dinleme özelliğine sahip emlak danışmanları, alıcıların istek ve ihtiyaçlarına yönelik doğru çözümler sunabilir.

İyi de nasıl olacak?

Bölgenizde bulunan bilumum emlakçılar yetkisiz satış yapmayı vaat ederken tek bir emlak danışmanına yetki vermek mantıklı mı? Cevap: Elbette! Bir mülkün birden çok satıcının portföyünde yer alması, mülkün değerini düşürüyor. Alıcı, mülkü satın alma öncesinde büyük oranda kaygı yaşıyor. Yetkilisi kim hiç bilmiyor. Haritada evin konumu yerine, yetkisiz çalışan aracıların adresi yer alıyor. Hepsinin açıklaması birbiriyle aynı. Konum ofisimize aittir. Randevu almanız şart şeklinde. Gerçekten evinizin bu çerçevede mi pazarlanmasını tercih ettiniz?

Zaten bende ilan verdim. Emlakçılar da yayımladı, resimleri atayım sizde verin.” Keşke ev satışı bir ilan ile mümkün olsaydı. Şimdi her şey kayıt altında, düştü- yükseldi hepsi bildiriliyor. Sözde piyasa yoklaması yaparak fiyat belirlemek isteyenler büyük risk yaşıyor. İyi de nasıl olacak? Çözüm; tek yetki belgesi vermek. Doğru emlak danışmanını tercih etmek, satışın süresinde kapanmasını sağlar. Birden çok emlak danışmanına randevu verin. İlk sormanız gereken soru; kapanmış işlemler olmalıdır. Kaç işlem, ne kadar sürede kapanmış öğrenin! Diğer bir soru ise, bölgenizde ne kadar uzman olduğu yönündedir. Bölgenizde uzman olmayan bir emlak danışmanı, gayrimenkulünüzü asla sizin gibi temsil edemez. Önce havasını solumalı, nerede ne var/ne yok iyi bilmeli. Satış bundan sonra geliyor.

Mutlaka ofisinde ziyaret edin.

Yetki vermek konusunda bir danışmanı tercih etmeniz halinde ofis ziyareti gerçekleştirmeniz önemlidir. Tek yetki belgesi vermeden önce, emlak danışmanını mutlaka ofisinde ziyaret edin. Çalışma ortamı, alıcı ve satıcı portföyünü gözden geçirmek sizlere önemli fikirler sunabilir.  Doğru tercih edilen emlak firması, satış müzakere sürecinde önemli bir yere sahiptir. Her şeyden önce, adres ve lokasyonun doğruluğundan emin olmalısınız. Bu sebeple görüştüğünüz danışmanı ofisinde ziyaret etmeniz çok önemlidir.

Siz tek yetki verin, tüm profesyoneller pazarlasın.

Emlak- gayrimenkul sektöründe hızlı satışlardan söz etmek çoğu zaman paylaşımlı pazarlamaya (açık portföy satışına) dayalıdır. Bazen istenen tek yetki, bölgenin tüm profesyonellerini kapsıyor iken, bazı durumlarda yalnızca bir kişiyle sınırlı kalabiliyor. Bunu denetlemeniz, satış süresinde büyük önem taşıyor. Konuya ilişkin görüşlerini sunan, KULER GAYRİMENKUL İNŞ. VE TUR. LTD. ŞTİ. sorumlusu M. Sami Vadet; “Bulunduğumuz bölgede etik kurallara bağlı çalışan 40’tan fazla gayrimenkul ofisiyle iş birliği içerisindeyiz. Gayrimenkulü hangi danışmanın sattığı değil, daha çok satışının gerçekleştiği süreyi dikkate alıyoruz” dedi. Özellikle dijital pazarlamaya dikkat çeken Vadet, “Şu an satılan gayrimenkuller özel bir pazarlama çalışmasına ihtiyaç duyuyor. Bir gayrimenkulün satışından söz etmek, yeterli miktarda alıcı adayına ulaşmamızı gerektiriyor. Eğer bu koşul yerine gelmeden gayrimenkul satılıyor ise, değerinden düşük fiyata satış veya değerinden yüksek fiyata alıştan söz etmemiz mümkün olacaktır” diye ekledi.

Doğru fiyatla, doğru zamanda satış

Satışa sunulan gayrimenkullerin alıcı bulma süresi ortalama 66 gün olarak gözüküyor. Bazı mülklerin satışı yıllar boyunca sürüyor. Sonuçta satılmıyor. Doğru fiyat belirlemek için komşunun ilanına bakmak yeterli değil. Bu aşamada profesyonellerden destek almak şart. Gayrimenkulünüzün pazarlama fiyatını belirlerken doğru fiyat belirlemeniz için pek çok seçenek bulunuyor. Ücretsiz olarak evinizin fiyatını öğrenmek için, ev değeri hesaplama bağlantısını ziyaret edebilirsiniz.