WhatsApp Hesabınız Ne Kadar Güvende?

WhatsApp Hesabınız Ne Kadar Güvende?

Her şeyimizi dijital ortam üzerinden paylaştığımız bu zamanlarda siber güvenlik hiç olmadığı kadar önemli bir konumda.

Yeteri kadar dikkat etmediğimiz veri güvenliğimizin günü geldiğinde başımıza bazı problemler açması oldukça olası.

Bu olası tehlikelere örnek olarak umursamaz bir şekilde kaydolduğunuz güvenilmez bir sitenin önemli verilerinizi satmasını, böylece bu verilerinizin internet ortamında sonsuza kadar dolaşabileceğini verebiliriz.

Mesele sadece bunun gibi örneklerle kalmıyor tabii.

Dijital ortamda verilerimizi, güvenliğimizi sağlamak için dikkat etmemiz gereken birçok unsur daha bulunmakta.

Bunlardan bir tanesi ise en çok kullandığımız uygulamaların güvenliğinden emin olmak.

Neredeyse hepimizin telefonunda bulunan popüler mesajlaşma uygulaması WhatsApp da bu aplikasyonların başında gelmekte. WhatsApp takip uygulamaları, bu güvenliğe karşı bir tehlike oluşturabilir.

Aslına bakılırsa WhatsApp'ın kendi güvenlik protokolleri oldukça sağlam. Eski zamanlarda nispeten zayıf bir güvenliğe sahip olan bu uygulama, zamanla yeni özellikler getirerek güvenliğini arttırdı.

Bu yeni güncellemelere örnek olarak çift taraflı şifreleme sistemini gösterebiliriz. Bu sistem sayesinde mesaj yedeklerine sahip olan herkesin mesajlarınıza ulaşması mümkün olmuyor, çünkü yedeklemeler şifreli bir şekilde yapılıyor.

Yani WhatsApp oldukça güvenli bir uygulama, fakat kullanıcıdan kaynaklanan problemler bu durumu karmaşık hâle getirebiliyor. Tıpkı her uygulamada olduğu gibi.

Biz de bu sebeple WhatsApp hesabınızın güvenliği için her ihtimale karşı bilmeniz gereken unsurlara yazımızda yer verdik. WhatsApp hesabınıza göz koyan meraklı gözlere karşı bu bilgileri kulağınıza küpe etseniz iyi olur.

WhatsApp hesabımın hacklenmesi mümkün mü?

Daha önce bahsettiğimiz gibi, işin temelinde uygulamada böyle bir açık bulmak imkânsız denecek kadar zor. Fakat insan unsuru da bir gerçek.

WhatsApp gibi bir platformdaki hesabınızı ele geçirebilecek üçüncü parti bir uygulama bulunmuyor.

Lâkin bu demek olmuyor ki tamamen güvendesiniz. Hesabınızdaki bilgilerin güvenliği için siz de elinizden gelen temel önlemleri almalı ve tehlikelerin farkında olmalısınız.

Çünkü direkt olarak bir hesap ele geçirmek mümkün olmasa da bazı WhatsApp takip uygulamaları siz farkında değilseniz kullanan kişilerin mesajlarınıza erişmesini sağlayabilir.

Sadece bu mu? Tabii ki değil. İnsanlık hâlidir sonuçta. Dikkatsizliğinize gelmiş olabilir, hesabınızdan topluma açık bir alanda çıkış yapmayı unutmuş olabilirsiniz.

Kısacası bütün bu faktörler, WhatsApp her ne kadar güvenli bir uygulama olsa da verilerinizin gizliliğini tehlikeye atabilir.

Gelin öncelikle bu sözünü ettiğimiz uygulamalardan biraz bahsedelim. Sonrasında ise WhatsApp hesabınızda bulunan verilerinizin gizliliğini nasıl güvence altına alabileceğinizi detaylıca konuşalım.

WhatsApp hesabımdaki mesajlar takip edilebilir mi?

WhatsApp hesabınız üçüncü bir parti uygulamayla hacklenmese bile verilerinize erişilebilmesi mümkün. Zor, ama mümkün.

Eğer mesajlarınızı okumak isteyen, telefonunuza erişim şansı elde etmiş kişiler varsa bu ihtimali kesinlikle gözden çıkarmamalısınız.

Olay şöyle gerçekleşiyor.

Mesajlarınızı görmek isteyen kişi telefonunuza gizli bir uygulama kuruyor. Bu uygulama, kurulum esnasında bilgisayardan bir kontrol paneline bağlanıyor.

Telefonunuzda bulunan casus uygulaması, WhatsApp mesajlarınızı takip ederek bilgisayardaki panele gönderiyor. Uygulamayı kuran kişi de bu sayede mesajlarınızı okuyabiliyor.

Bu casusluk hizmetini sunan, farklı özelliklere ve fiyatlandırmalara sahip birçok uygulama var.

İyi yanı şu ki buna yakalanmak o kadar kolay değil, çünkü casusun uygulamayı kurabilmek için telefonunuza erişim sağlaması gerekiyor.

Kötü haber ise bu uygulamaları yakalamanın da zor olması. Fakat imkânsız değil.

Dilerseniz bu aplikasyonların riskinden nasıl sakınabileceğinizi ve uygulamanız gereken diğer küçük detayları konuşalım sizlerle.

WhatsApp hesabımı korumak için neler yapabilirim?

Bu sorunun cevabı oldukça basit: Telefonunuzu koruyun.

İşin sonunda hesabınızdaki verileri görebilmek isteyen herhangi birinin telefonunuza erişim sağlaması gerekecektir.

Bunu engelleyebilmek için ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.

Telefonunuzu yanınızdan ayırmayın, güçlü şifreler veya desenler kullanın.

Biraz uğraştan çekinmeyin, WhatsApp hesabınızın güvenliğini daha da arttırmak için çift faktörlü doğrulama kullanın.

Bunları yaparak önleminizi almanız mümkün. Fakat bildiğiniz gibi iş işten geçtikten sonra önlem almanın hiçbir anlamı kalmıyor, bu da bizi kontrol etmemiz gereken ufak detaylara getiriyor.

Eğer mesajlarınızın okunduğundan şüpheleniyorsanız telefonunuzdaki uygulamaları kontrol etmelisiniz.

Bazı casusluk uygulamaları "gizli" olsa bile kendini kolayca ele veriyor. Uygulamalar kısmında isminde "Spy" gibi ibareler geçen aplikasyonları bulursanız olayı çözdünüz demektir.

Diğer uygulamalar ise ikonunu gizlemekle kalmıyor, aynı zamanda kendini başka bir uygulama gibi göstererek tespit edilmesi oldukça zor hâle getiriyor.

Bunları bulabilmek için öncelikle uygulamalarınızı dikkatlice inceleyin. Ne işe yaradığını bilmediğiniz, kendini "Güncelleme" gibi gösteren aplikasyonlardan şüphelenmelisiniz.

Şüphelendiğiniz herhangi bir uygulamayı Google'da aratarak aklınızdaki soruları cevaplandırabilir, casus olduğunu tespit ettiğiniz uygulamaları silebilirsiniz.

Bunun dışında ise WhatsApp uygulamasının ayarlarından "Bağlı Cihazlar" kısmını kontrol etmeyi unutmamalısınız. WhatsApp Web'inizi açık mı unuttunuz? Olabilir. İnsanlık hâli.

Kontrol ettiğiniz menüde WhatsApp'ınızın aktif olduğu cihazları göreceksiniz. Tanımadığınız cihazlardan çabucak çıkış yaparak bu problemin de başınıza bela olmadığından emin olabilirsiniz.

Sonuç

Kısaca özetlemek gerekirse olay gayet basit: WhatsApp güvenli bir uygulama.

Güvensiz olan biziz.

Bu sebeple, hesabınızı korumak için telefonunuzu korumak, bağlandığınız cihazları kontrol etmek gibi temel önlem ve kontrolleri gözden kaçırmamalısınız.

Gözlendiğinizi düşünüyorsanız uygulamalarınızı kontrol etmelisiniz.