WhiteBIT'te Marj ve Vadeli İşlemler Arasındaki Fark Nedir?

WhiteBIT'te Marj ve Vadeli İşlemler Arasındaki Fark Nedir?

...

Kripto para artık kimseye yabancı bir kavram gibi gelmiyor. Adını günümüzde daha sık duymaya başladık ve giderek daha fazla kullanıcı kripto para satın almakla veya alım satım yapmakla ilgilenmeye başladı. Kripto para fiyatları değişkendir, ancak bu durum yatırımcılar tarafından bir avantaj olarak kabul edilir. Bir dijital varlığın fiyatı çılgınca dalgalandığında, fiyat farkından dolayı olağanüstü kazanç elde etmek mümkündür.

Bugünlerde tüccarlar, XRP USDT, USDT BTC, TRX USDTgibi işlem çiftleri ile alım satım yapıyor. Bu yazımızda vadeli işlem sözleşmeleri ve marj ticareti arasındaki farka bakacağız. Bu iki işlem arasındaki benzerlikler ve farkı nedir, alım satım yaparken hangi stratejiler kullanılır, yazımızda bunları inceleyeceğiz.

Marj Ticareti Nedir?

Marj ticareti, yatırımcıların fon ödünç alarak kripto pozisyonları açmasına olanak tanır. Ayrıca, daha fazla sermayeye sahip yatırımcıların pozisyonlarından yararlanmalarını sağlar. Bu nedenle, marjlar sayesinde traderlar, açtığı  pozisyonlarda daha büyük kazanç elde edebilirler. Basit bir ifadeyle, yatırımcının alım satım yapmak için yeterli fonu yoksa, borsadan borç alabilir, ardından kaldıraç kullanarak kripto paraya yatırım yapabilir. Kaldıraç, borsaya bağlıdır. Örneğin, WhiteBIT x 20'ye kadar kaldıraç imkanı sunar. Bir kullanıcı kaldıraç kullanarak 100$ yatırırsa, x 20 kaldıraç kullandığı takdirde 2.000$ kazanabilir.

Bu alım satım stratejisi, alınan kredinin daha sonra, genellikle faizle geri ödenmesini gerektirir. Marj ticareti deneyimli, fakat kendi fonu olmayan yatırımcılar için uygundur.  Kazanç elde etmek için aylar harcamak gerekmiyor, bunun yerine marj ticareti yapabilirler.

Ancak yatırımcılar, bu tür işlem stratejisinin birçok riski olduğunu anlamalıdır. Örneğin, alım satım yaparken para kaybedebilirsiniz. Marj ticareti yapmak isterseniz, bir başkasının parasını kaybedersiniz ve yine de bu meblağa ek olarak krediyi faizle geri ödemek zorunda kalırsınız.

Vadeli İşlem (Futures) Nedir?

Vadeli işlem, temsil ettikleri varlığı gelecekte önceden belirlenmiş bir fiyattan almak veya satmak için bağlayıcı bir anlaşmadır. Vadeli işlem yapan traderlar, bir vadeli işlemsözleşmesinde uzun (long) veya kısa (short) olarak piyasaya katılacaklardır. Basitçe söylemek gerekirse, bir alıcı ve satıcı, gelecekte belirli bir tarihte bir alım-satım sözleşmesi yapmayı kabul eder.

Vadeli işlemler, emtia, para birimine ve menkul kıymetler gibi varlıklara ve finansal araçlara yatırım yapmaktır. Bu, bireysel hisse senetleri, kripto para birimi, borsa yatırım fonları, çekirdek kahve veya diğer benzer varlıklar dahil olmak üzere çeşitli varlıkları alıp satmak anlamına gelir. Yatırımcılar, iş adamları ve hatta satın aldıkları bir varlığın fiziki teslimine ihtiyaç duyan şirketler de dahil olmak üzere farklı finansal oyuncular, vadeli işlem yapmayı tercih ederler. Örneğin, vadeli işlemler genellikle petrol satın alma koşullarını belirler.

Kripto para vadeli işlemleri buna benzerdir. Kripto para vadeli işlemleri, iki kripto yatırımcıları arasında USDT gibi bir dijital varlığı alıp satmak için yapılan bir anlaşmayı ifade eder. Sözleşmede, satılacak veya alınacak varlığın gelecekteki fiyatı, tarihi ve saati belirtilir. Vadeli işlem ticareti, gerçekten sahip olmadan çok çeşitli kripto para birimlerine erişmek isteyen yatırımcılara açık olmayı amaçlamaktadır.

Kripto para vadeli işlem sözleşmesinde aşağıdaki bilgiler yer alır;

      Son kullanma tarihi. Sözleşmenin bitiş tarihi yaklaştığında, her iki taraf da vadeli işlem sözleşmesinin şartlarını yerine getirmelidir. Bir taraf kripto parayı satın alır ve diğer taraf bunu önceden kararlaştırılan bir fiyattan satar.

      Her bir sözleşme başına bir birim denk gelir. Bu bölümde, her bir varlığın fiyatı yer alır. Varlık değeri, alım satım platformuna göre değişmektedir.

      Kaldıraç; Opsiyonel bir araçtır. Bir yatırımcı, daha fazla kazanç elde etmek istiyorsa, bir borsadan fon ödünç alarak kaldıraç kullanabilir. Örneğin, 10 $ değerinde bitcoin alım satım yapmak yerine, x 20 kaldıraç seçerek 200 $  değerinde bir işlem yapabilir.

Dolayısıyla, vadeli işlem ticareti, kripto para biriminin alıcısı ve satıcısı arasında bir sözleşme imzalamak anlamına gelir. Anlaşma, bir dayanak varlığın fiyatı, tarihi ve hatta satış saati gibi alım satımın tüm ayrıntılarını içerir.

Marj ve Vadeli İşlem Ticareti Arasındaki Fark

Vadeli işlemler ve marj ticareti arasında bazı benzerlikler olsa da bu iki farklı işlem türüdür. Farkı ve benzerlikleri daha iyi anlamak için aşağıdaki tabloya göz atalım.

Benzerlikler

Farkı

Hem marj hem de vadeli işlemler, küçük bir sermaye ile büyük kazançlar elde etmenize olanak sağlar.

Marj ticareti, borsadan ödünç aldığınız krediyi faizle geri ödemenizi gerektirir; vadeli işlemler ise, borç almadan veya faiz ödemeden kendi sermayenizin olmasını gerektirir.

Her iki işlem türü de büyük kayıplara neden olabileceği için risklidir.

Yatırımcılar, vadeli işlem yaparken, hesabına büyük miktarda fon yatırması gerekir.

Yatırımcı, uzun bir süre boyunca pozisyonu açık tutabilir (sürekli vadeli işlemler kullanılıyorsa).

Kripto piyasasındaki vadeli işlemler,  genellikle varlık fiyatlarını belirlemek için primler belirler. Ancak, marj ticareti bu özelliğe sahip değildir.

 

Ayrıca, vadeli işlem yaparken tüccarların likiditeye daha fazla dikkat etmesi gerekir. Bu, rekabetçi bir fiyattan işlem yaparken kolay alım satım yapabileceği anlamına gelir.

Temel Çıkarımlar

Dolayısıyla, vadeli işlemler ve marj ticareti farklı işlem türleridir. Bir ticaret türü seçmeden önce farklılıkları anlamak çok önemlidir. Marj işlemleri sırasında tüccarlar, sahip oldukları sermayeden daha fazla parayla işlem yapabilirler.  İşlemlerinizi başarılı bir şekilde yürütürseniz daha fazla kazanç elde edersiniz,  ancak işlemleriniz başarısız olursa, o kadar da kaybedersiniz.

Vadeli işlemler bağlayıcı anlaşmalar sunar. Bu anlaşmalar, dayanak varlığın maliyetini belirler. Alıcılar ve satıcılar, sözleşmenin hüküm ve koşulları üzerinde anlaşırlar. Tüccarlar, yönlü bahise bağlı olarak uzun veya kısa vadeli işlemleri seçerler. Bu nedenle, bu yöntem daha güvenli görünüyor ancak marj ticareti kadar önemli kazançlar sunmuyor.