CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den AKP'ye kaybedilen 'Menemen' yorumu!

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'den AKP'ye kaybedilen 'Menemen' yorumu!

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Menemen Belediyesi'nin kura tekrarı sonucu AKP'ye geçmesi hakkında konuştu.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Halk TV'de yaptığı açıklamada, yerel yönetimlerin yükünün arttığını kaydederek Menemen'de gerçekleşen kura seçimlerine yönelik değerlendirmede bulundu.

CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Halk TV’de katıldığı bir programda gündeme dair değerlendirmede bulundu. Pandemi döneminde yerel yönetimin vatandaşlara desteğinin hükümet eliyle engellendiğini kaydeden Yücel, Menemen'de olan kura seçimlerine yönelik özel açıklamalar yaptı.

'HÜKÜMET İLE YEREL YÖNETİMLER ARASINDA BİR ÇATIŞMA VARDI'
Yücel, İl Genel Meclisi'nin kapatılmasıyla birlikte kırsala devlet ve valilikten gelen payların azaldığını, büyükşehir ve belediyelerin üzerinde yükün arttığını ifade ederek, “Belediyelerin üzerinde yük çok daha fazla arttı. Aynı orantıda büyükşehir ve belediyenin gelirleri arttırılmadı. Kırsaldaki ilçelere hizmet ulaştırmak şuandaki duruma göre daha kötü. Ama İzmir’in kırsalı ile metropol ilçeleriyle arasında bir uçurum yok. Neticede belediye ve örgüt eliyle dış ilçelere ulaşılıyor. İnsanların beklentilerini yerel yönetim ve örgütlerin karşılayabilecek ölçüde karşılanıyor" dedi.

'Merkezi hükümet ile yerel yönetimler arasında bir çatışma var demek istemiyorum ama… Pandemi döneminde bunu yaşadık" ifadelerini kullanan Yücel, "Yerel yönetimler vatandaşlarla gerçekten doğrudan temas kurabilecek, sorunları çözebilecek enstrümanlar. Özellikler pandemi döneminde yerel yönetimlerin inisiyatif almaları, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamaları ne yazık ki bakanlık ve hükümet eliyle engellendi. Netice bu bizim vazifemiz. Yapılan bu tür engellemeler bizim mücadelemizi hiçbir şekilde durduramıyor” diye konuştu. 

'O KURADA TÜM AKP'LiLER KARAKURT'U TEBRİK ETTİ'
Menemen'de belediye başkan vekili seçiminin yapılma nedenini aktaran Yücel, “Oylamada arkadaşlarımızdan bir tanesi birinci oylamda bize oy vermiyor. Bu arada oylama gizli yapılıyor. İkinci oylamada iki, üçüncü oylamada üç arkadaşımız bize oy vermedi sonuç olarak kuraya kaldı. Kura, uzlaşı ve AKP' nin genel yardımcısı başkanı, il başkanı ve meclis üyelerinin önerisiyle yöntemi belirlendi.  Bir cam fanusun içerisinde iki kapalı bir top içerisine arkadaşlarımızın isimleri koyularak kura işlemi gerçekleşti. Tüm AKP'liler, kuradan çıkan Deniz Karakurt arkadaşımızı tebrik ettiler" dedi.

'Ancak iki gün sonra bir itirazda bulunarak idare mahkemesine dava açtılar" açıklamasında bulunan Deniz Yücel, "Aslında bu itiraz kuranın sonucuna yapılmış bir itiraz. Her zaman adalete inanıyoruz diyoruz ama mahkemelerde her zaman adaletli, hukuka uygun kararlar çıkmıyor. İdare mahkemesi kuranın torbadan çekilmediği nedeniyle yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Meclis çalışma yönetmeliğinde ‘bir torbadan çekilir’ diyor. Siyah mı, şeffaf torba mı, hiçbir şey belli değil. Şeffaf torbadan isimleri atıp da kura çekerseniz, o kura çekimi yönetmeliğe uygun bir kuradır. Ama hukuka aykırıdır. Kuranın hileden, şaibeden uzak bir şekilde ve kurayı çekecek kişinin hiçbir etki altında kalmadan yapması gereken esas olandır. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Yürütmeyi durdurma kararında kuranın tekrar edilmesi gibi nokta atışı ibaresi yer aldı.  Aslında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verebilir ama idarenin yerine geçip, yeni bir karar tesis edemez. Yürütmeyi durdurma kararı yasaya göre yapılsaydı, CHP’li arkadaşımız görevinden istifa ederdi, 1. Başkan vekili görevine devam ederdi. Mahkeme esas hakkında karar verdiğinde o karara göre gereken yapılırdı. Bu beklenmedi, sanki esası hakkında bir karar verilmiş gibi sonuç alındı. İkinci kurada da AKP’nin adayı çekildi.

Biz de sonuca itiraz edeceğiz. Bu konuda profesörlerden mütalaa aldık. İptal edilmesi yasal olarak mümkün değil. CHP orada yüzde 53 oy almasına rağmen şu an AKP başkan vekili Menemen Belediyesi’ni yönetiyor” diye konuştu.

İlgili Haberler