
Erdoğan: Sondaj gemilerimizi bölgeden çekecek değiliz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, sondaj gemileri gündemine de değindi.
Edirne'nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü'nde bulunan TANAP MS4 Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleştirilecek törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılırken, törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile ilgili ülkelerin enerji bakanları da iştirak etti.
Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada Tanap'ın bölgesel bir proje olduğunu vurgularken şunları kaydetti:
"Güney gaz koridoru projesi TANAP'ın Avrupa bağlantısının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Her aşaması sabırla, dirayetle, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’ın ortak gayretleriyle örülen 7,5 senelik uzun bir süreci başarıyla taçlandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu proje ülkelerimiz arasındaki köklü dostluğun sembolüdür. Bunun, bölgesel bir proje, barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım. 16 milyar metreküplük doğalgazın 6 milyarını biz, 10 milyarını ise Avrupa ülkeleri kullanacak. İçerde ve dışarda atlattığımız onca badireye, bölgesel gerilime, hatta sıcak çatışmalara varan istikrarsızlıklara rağmen, TANAP’ı planlandığı şekilde ilerlettik. Bir damla petrolü insan kanından daha değerli gören zihniyet dünyaya barış ve huzur getirememiştir.Biz bunların bağırma çağırmalarıyla sondaj gemilerimizi bölgeden çekecek değiliz."