‘İklim krizi sizin, grev bizim eserimiz’

‘İklim krizi sizin, grev bizim eserimiz’

İklim krizine karşı hükümetlerin dikkatini çekmek amacıyla okul grevi yapan öğrenciler, dünya çapında ikinci kez bir araya geldi. Türkiye’den öğrencilerin de katıldığı eylemlerde talepler ortaktı.

İsveçli iklim aktivisti Greta Thurberg’in geçtiğimiz yıl iklim krizine dikkat çekmek üzere başlattığı okul grevi, 40. Haftasına girdi. Thunberg’in çağrısıyla bugün 119 ülkede iklim grevcileri ikinci kez, küresel iklim grevi için okullarını ‘kırdı’.

Türkiyeli iklim aktivisti gençler de dokuz il, 15 noktada “Okulunuzu, işinizi bırakın ve iklim için greve katılın” çağrısıyla bir araya geldi. İstanbul’daki eylem Maçka Sanat Parkı’ndaydı.  Burada toplanan  yüzü aşkın çocuk iklim krizine çözüm bulunması için protesto eylemi yaptı. Grevciler adına basın açıklamasını 11 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu yaparken çok sayıda çocuk megafonu alarak görüşlerini dile getirdi. Eylemde bu kez Kabataş Lisesi, Robert Kolej gibi liselerden gelen liseli öğrencilerin de bulunması dikkati çekti.

Türkiye’de okul grevleri 15 Mart 2019’da Atlas Sarrafoğlu’nun çağrısını yaptığı Bebek Parkı’ndaki eylemle başlamıştı. 15 Mart’tan itibaren İstanbul’dan Ayvalık’a birçok farklı şehirde genç aktivistler, enerji politikalarının değişmesini, sera gazı emisyonlarının acil önlemler ile azaltılmasını ve Paris Anlaşması’nın ortaya koyduğu 1,5 C derece hedefi için ülkelerin hemen şimdi harekete geçmesini talep ediyor.