Rabia Naz dosyasında 6 tanık tam 10 kez ifade değiştirmiş!

Rabia Naz dosyasında 6 tanık tam 10 kez ifade değiştirmiş!

Giresun’un Eynesil ilçesinde, 12 Nisan 2018'de şüpheli şekilde ölen Rabia Naz davası 1 buçuk yıldır devam ediyor. Yurt Gazetesi, bu dava dosyasında savcıların ve hâkimlerin dikkate almadığı hayatî bir konuyu gündeme getiriyor. İşte, Rabia Naz'ın babası Şaban Vatan'ın anlattıkları:

11 yaşında hayatı sönen Rabia Naz’ın şüpheli ölümünün araştırıldığı davada tanıklık yapan 6 farklı kişi tam 10 kez ifadelerini değiştirdi. Ancak, Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan'ın başvuruları yetkililer tarafından dikkate alınmadı ve ifade değiştirenler hakkında işlem yapılmadı.

Herhangi bir yargı sürecinde, sağlıklı koşullarda alındığı kesin ise, tanığın ifade değiştirmesi olağan karşılanmaz. Yargılama esnasında hem savcının ve hem de hâkimin görevi yargılama sürecinin adaletin tecelli etmesine hizmet edecek şekilde sonuca ulaştırılmasıdır.

Yasalar yargılama sürecinin sağlıklı ve adil sonuçlanmasını sağlamak için özellikle de hâkimlere olağanüstü yetkiler vermiştir. Ancak, Rabia Naz davasında ‘Yüce Mahkeme’ 6 tanığın tam 10 kez ifadelerini değiştirmelerinde olağandışı bir durum görmedi. Hem de, Rabia Naz’ın babası defalarca dilekçe verdiği halde!

Gelin, hangi tanık hangi ifadesini kaç kez değiştirmiş, beraberce bakalım:

TANIK MUHAMMET VATAN: Şaban Vatan’ın ağabeyi ve Rabia Naz’ın amcası. 1 kez ifade değiştirdi.

Rabia Naz öldükten sonra verdiği ifadede “Hiçbir şey bilmiyorum” dedi. Bir sonraki ifadesinde ise, “çorabında kan lekesi vardı” dedi. Şaban Vatan’ın anlattığına göre Muhammet Vatan, menenjit hastası ve geçmişe dair bir şey hatırlaması imkânsız.

TANIK GÜLER VATAN: Muhammet Vatan’ın karısı, Rabia Naz’ın yengesi. 1 kez ifade değiştirdi.

İlk ifadesinde şunları söyledi. “Mutfak camından Şermin dede ve Mürsel Küçükal’ı panik halinde gördüm. Şermin Dede, “Güler burada yatan bir kız var, Naz olmasın bu” diye seslendi. Panikle aşağı indim. Naz’ın üstünde hızar tozları vardı araba çarpmış ve oraya kucakla bırakılmış gibiydi”

Güler Vatan, değiştirdiği ifadesinde şunları söylüyor: “Arka balkon tarafındaydım, camlar kapalıydı ve o esnada belediyenin kamyonları geçiyordu o yüzden ses duymam imkansız. Tesadüfen Naz’ı gördüm. Saçında birkaç tane toz vardı”

TANIK BUĞRA SEZGİN VATAN: Muhammet Vatan’ın oğlu. Rabia Naz’ın kuzeni. 1 kez ifade değiştirdi.

Muhammet Vatan’la geçen telefon konuşmasında Rabia Naz’ın günlüğündeki ilk sayfaları kendisinin yırttığını söyledi. Mahkemeye verdiği ifadede ise, “Ben sayfa falan yırtmadım hepsini amcam Şaban Vatan yırtmıştır dedi.

TANIK ZAFER KÜÇÜKAL: Rabia Naz’ı yaralı halde ilk gören kişi. Tam 4 defa ifade değiştirdi.

İlk verdiği ifadesinde Naz’ı gördüğünü ve ilk başta tanıyamadığını, Şermin Dede’ye haber verdiğini daha sonra ikisinin ambulansı aradığını söyledi. İkinci ifadesinde ise, Rabia Naz öldüğü sırada binada olduğunu söyledi.

Üçüncü ifadesinde, bir ses duyduğunu ve sese doğru hareket ettiğini söyledi. Dördüncü ifadesinde söylediği önceki üç ifadesini de değiştirip Rabia Naz’ın sürünerek oraya geldiğini iddia etti.

TANIK AMBULANS ŞÖFÖRÜ MEHMET YETİM: 1 kez ifade değiştirdi.

“Çocuğu olay yerinde ilk gördüğüm zaman herhangi bir kan izi yoktu ama çocuğun saçından ayağına kadar her tarafına hızar tozu bulaşmıştı” dedi. İkinci ifadesinde “Çocuğun her tarafı toz içerisindeymiş gibi anlaşılacak sözlerim doğru değildi. Abarttım. Sohbet ağzıyla ifade verdim. Bu şekilde bir ifade verdiğim için pişmanım. Aslında çocuğun saçlarında çok küçük toz parçaları vardı” dedi.

TANIK FIRINCI AHMET YETİM: Rabia Naz’ın çantasını gören ilk kişi. Rabia Naz’ın babası Şaban Vatan’ın iddiasına göre, emniyette ifadesi değiştirildi ve imza attırıldı.

Ahmet Yetim ilk verdiği ifade: “Neşet’le birlikte çatıya çıktık, çatının hemen girişinde pembe bir çanta gördük. Polise haber verdik, polisler geldi. Bu çantayı bu zamana kadar nasıl bulamadınız? diye sorduk. Çanta aramadık, gözümüzden kaçmıştır dediler. O sırada kısa boylu esmer polis, yan tarafta bulunan sandalyeyi aldı çantayı sandalyenin üzerine koydu fotoğrafını çekti. O esnada Şaban Abi Ruhi abi’ de oradaydı. Ruhi abi ben sabah çatıya çıktım, çanta burada yoktu, burda olsa mutlaka görürdüm.” dedi.

Ahmet Yetim’in Emniyet’te değiştirildiği iddia edilen ikinci ifadesi ise şu şekilde: “Neşet’le birlikte yukarı çıktık. Çantayı bulduk, “Neşet abi çanta burada” dedik. Daha sonra polislere haber verdik, polisler yukarı geldi. Fotoğraftaki çantanın konumu doğrudur. Fotoğraf ben ordayken çekildi. Polisin yan taraftaki sandalyeye çanta koyduğunu belirttiğim ifadem yanlıştır, o anki görüş açım nedeniyle yanıldım, şu anki ifadem doğrudur”

“YOLUN SONUNA GELDİK”

Konuyla ilgili olarak Yurt Gazetesi'nden Muzaffer Susamış'a konuşan Şaban Vatan, “Savcılık değiştirilen ifadelerin üstüne gitmiyor. Artık verilen tüm ifadeler şüphelidir ve tekrar alınmalıdır. Devletin tüm kurumları şaibeli bir hale gelmiştir. Yolun sonuna geldiler, köşeye sıkıştılar” dedi.

Yurt gazetesi olarak, yargıyı etkilemek gibi bir niyetimiz asla olamaz. Ancak, tanık ifadeleri yargının seyrini değiştirecek nitelikte değişirken, her savcının, her hâkimin yapması gereken sorgulamayı neden yapmadıklarını sormak da kamu adına, hakkımız olduğunu düşünüyoruz.

ÖZEL HABER: Muzaffer SUSAMIŞ