ABD'nin Türkiye kararına ilk yorumlar: 12 milyar dolar kazanacaktık...

ABD'nin Türkiye kararına ilk yorumlar: 12 milyar dolar kazanacaktık...

ABD'nin Türkiye'yi F-35 programından resmen çıkarmasının duyurulmasının ardından çeşitli çevrelerden yorumlar yapıldı.

Yurt Haber Merkezi

Programdan çıkarma kararının Beyaz Saray'dan açıklanmasının ardından gelen yorumlardan biri gazeteci Ceyda Karan tarafından yapıldı. Karan, yaptırım kararının beklenen bir durum olduğunu belirtti. Kararın duyuru metninde yer alan ifadeleri irdeleyen Karan, metindeki çarpıcı noktalara parmak bastı. Twitter'dan yaptığı değerlendirmede "Pentagon yetkililerinin TR'nin F-35 prog'ndaki varlığının askıya alındığını duyurduğu basın toplantısında 'stratejik ortaklığı' sürekli vurgulamaları dışında en ilginç soru kanımca, ABD'de bugüne dek F-35 eğitim almış pilotların S-400'lerle alakalı görev alıp almayacakları oldu" ifadeleriyle F35 programı için halihazırda ABD'den eğitim almış Türk pilotlarının akıbetini sorgulayan Karan, ortaklığın süreceğinin vurgulanmasını ise ilginç olarak niteledi. 

KURTULDUK
AKP İstanbul milletvekili Markar Esayan, F35 programından çıkarılma kararını sevinçle karşıladı. Esayan, "bir taşla iki kuş" olarak nitelediği kararı "F-35’ten kurtulduk sanırım. Bir taşla iki kuş. Truva Atı dışarıda kalsın" ifadeleriyle duyurarak F35'leri 'truva atına' benzetti. Hükümete yakınlığıyla bilinen Diriliş Postası yazarlarından Sabri İşbilen de benzer bir yorum yaptı. Twitter'dan paylaştığı mesajında "F-35 yaptırımı Türkiye'ye hiçbir şey kaybettirmez. Türkiye'nin alternatifleri çok." ifadelerini kullanan İşbilen ayrıca "Bu süreç yerli uçağın envantere kazandırılma süresini kısaltacaktır..." mesajıyla durumun  Türkiye'nin işine geleceği şeklinde yorumda bulunarak optimizmin doruklarında yaşadığını gösterdi.  

SORUN ALMAK DEĞİL
Programdan çıkarılmanın gerçek sonuçları henüz belli olmasa da işin ekonomik boyutu öngörülebiliyor. Gazeteci Gökhan Özbek, "ABD, resmen Türkiye’yi F-35 projesinden çıkardı! Bazı troller başka yerden alırız diyor!" şeklinde duyurduğu haberin ardından kararın Türkiye'ye ekonomik olarak neye malolacağını "Sorun almak değil, üreticisi olduğumuz bir proje ve 2021 yıl sonuna kadar 12 milyar dolar kazanacaktık" şeklinde özetledi.