ABD Türkiye'yi resmen programdan çıkardı!

ABD Türkiye'yi resmen programdan çıkardı!

Beyaz Saray’dan beklenen F-35 açıklaması geldi. Açıklamada "Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alma kararı Türkiye’nin F-35 programına katılımını imkansız kılmaktadır" denilirken ilişkilerin çok katmanlı olduğunun vurgulanması ve "Askeri ilişkilerimiz güçlüdür" yorumu yapılması da dikkat çekti.

Beyaz Saray, açıklamasında “F-35 bu uçakların gelişmiş kapasitesi hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılacak Rus istihbarat toplama platformu ile bir arada bulunamaz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye 65 yılı aşkın bir süredir köklü ve güvenilir bir ortak ve NATO müttefiki olmuştur" denilen açıklamada "ancak S-400’lerin kabul edilmesi bütün NATO müttefiklerinin Rus sistemlerinden uzaklaşma konusunda birbirlerine verdikleri taahhüde zarar vermektedir. Bunun Türkiye’nin İttifak içinde birlikte çalışılabilirliği üzerinde olumsuz etkileri olacaktır. ABD hala Türkiye ile stratejik ilişkisine büyük değer vermektedir" yorumu yapıldı. 

Açıklamadan satır başları şöyle:

NATO müttefikleri olarak ilişkimiz çok katmanlıdır ve sadece F-35’e odaklı değildir. Askeri ilişkilerimiz güçlüdür. Türkiye’de S-400 sisteminin varlığından kaynaklanan kısıtlamaları gözeterek Türkiye ile kapsamlı şekilde işbirliği yapmaya devam edeceğiz.