İhaneti çok uzakta aramayın: Kaz Dağları yağmasına bakın kim taşeron olmuş!

İhaneti çok uzakta aramayın: Kaz Dağları yağmasına bakın kim taşeron olmuş!

Alamos Gold'un çevre felaketi yarattığı Kaz Dağları'nda ağaç kesiminin Orman Bölge Müdürlüğü'nce yapıldığı ortaya çıktı. 

Kaz Dağları'nda Alamos Gold'un 4 milyar dolar kazanması beklenen projede binlerce ağacın kesilmesine Orman Bölge Müdürlüğü'nün de dahil olduğu ortaya çıktı.

TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma) Vakfı, uydu görüntüleri üzerinden yaptığı incelemelerle maden sahası ve yol bağlantılarında 195 bin ağaç kesildiğini savunuyor. Bölgede inceleme yapan CHP'li vekillere sayı 300 bine yakın.

AĞAÇ SAYISI İÇİN 'BİLGİMİZ YOK' YANITI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise alanda kesilen ağaç sayısının 13 bin 400 olduğunu öne sürerken, Alamos Gold, kesilen ağaç sayısıyla ilgili "bilgileri olmadığını" öne sürüyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan şirket "ellerinde kesilen ağaç rakamıyla ilgili bilgi olmadığını, kesimlerin Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını" aktarıyor.

Şirketin cevabında şunlar söyleniyor:

"Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni Projesi kapsamındaki ağaç kesimi faaliyetleri 02/08/2013 tarihinde ÇED Olumlu Belgesi temin edilmiş olan projemiz için orman izinli alanda hukuki zeminde Orman İdaresi tarafından gerçekleştirilmiştir. Orman izinleri ihtiyaç duyulan alanlar için düzenlenir ve ağaç sayısının izin prosedüründe yeri bulunmaz.