ÖZEL | Gürsel Tekin'den THK krizi açıklaması: Cumhurbaşkanı gerekeni yapmalıdır

ÖZEL | Gürsel Tekin'den THK krizi açıklaması: Cumhurbaşkanı gerekeni yapmalıdır

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, THK'da yaşanan krize dair bir açıklamada bulunarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı göreve çağırdı.

Tolga Kaan Ateşli

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Türk Hava Kurumu'nda (THK) yaşanan tartışmalara dair bir açıklamada bulundu. Açıklamasında "Bir ülkeyi güçlü bir ülke yapan kurumlardır. Kurumsallaşma ne kadar önemliyse kurumsuzlaşma da o kadar tehlikelidir. Kurumları çürüyen, çalışmayan, yolsuzluğa bulaşan bir ülke kalkınamaz, gelişemez, ileri gidemez" ifadelerini kullanan CHP'li Tekin, "Cumhurbaşkanı THK'nın Onursal Başkanıdır. Gereği yapılmalıdır" diyerek AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı göreve çağırdı. 

YURT'a konuşan Gürsel Tekin, "Kurumda yaşanan 'yolsuzluk' tartışmalarının nedeni tek bir isim değildir. Bu tartışmaların kamuoyuna yansımış olması ve karşılıklı gelen suç duyuruları, kurumda görev almış herkesin sorumluluğundadır. Duruma Cumhurbaşkanı müdahalede bulunmalı, gerekeni yapmalıdır" ifadelerini kullandı. 

Gürsel Tekin'in açıklaması şöyle: 

Dalaman'da çıkan menfur yangında, en etkili müdahale aracı olan Bombardier CL215 tipi uçaklar kullanılamadığı için 350 hektar ormanı kaybettiğimizi söylemiştik. Bu uçaklara sahip THK'nın neden bu hizmeti vermediğini de sorgulamıştık. Ortaya çıkan iddialar kan dondurucu.

94 yıllık görkemli bir tarihe sahip THK'nın 35 yıldır sürdürdüğü yangın söndürme işine teminat mektubu tedarik edemediği için giremediği, Maliye Bakanlığı'nın tanıdığı tasfiye hakkı kullanılmadığı için kurumun milyonlarca lira zarara uğratıldığı açıklandı.

Ayrıca THK Genel Başkanlığı tarafından geçtiğimiz günlerde Eski THK Başkanı hakkında 4 helikopterin satışından 2 milyon 697 bin 598 dolar eksik satış bedelini, yani kuruma ait parayı şahsen, tahsil ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Kurumun sahibi olduğu 65 otelin satıldığı, liyakat sahibi yönetici ve çalışanların kurumdan atılarak, liyakatsiz ve yetersiz kişilerin kuruma doldurulduğu, bu işlerden haksız kazanç sağlandığı hatta şahsi harcamaların bile kuruma ödettirildiği suç duyurularına yansıdı.

Bir ülkeyi güçlü bir ülke yapan kurumlardır. Kurumsallaşma ne kadar önemliyse kurumsuzlaşma da o kadar tehlikelidir. Kurumları çürüyen, çalışmayan, yolsuzluğa bulaşan bir ülke kalkınamaz, gelişemez, ileri gidemez. Cumhurbaşkanı THK'nın Onursal Başkanıdır. Gereği yapılmalıdır.

NE OLMUŞTU? 
Eski THK Başkanı Kürşat Atılgan, THK'ya ait Tayyare Apartmanları'nın THK'nın yararına olmayan ve yolsuz bir biçimde kiralandığına dair iddialarda bulunmuş, iddialara söz konusu mülkte kiracı bulunan Keskin Holding'ten bir açıklama gelmiş ve holdingin yöneticisi Recep Ercan Keskin iddiaları yalanlamıştı. 

YURT Genel Yayın Yönetmeni Ali Avcu, süreci köşesine taşımış, "Sevgili okuyucularım çoğumuzun taa ilköğretimlerde harçlıklarımızdan artırarak bağışta bulunduğumuz Atatürk’ün Türk milletinin aydınlanması ve geleceği için kurduğu THK’nın talan edilmesine gönlüm razı değil. İşte bu yüzden bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımı belirtmek isterim. Ucu nereye dokunursa dokunsun" demişti. ( İşte o yazı )