ÖZEL | Kaz Dağları direnişine darbe bu kez 'içeri'den: Yurtseverler 'işgalci' oldu!

ÖZEL | Kaz Dağları direnişine darbe bu kez 'içeri'den: Yurtseverler 'işgalci' oldu!

Nöbetin başında olduğunu iddia eden 'komite' nöbetteki yurttaşları Kaz Dağları'nda işgalci ilan etti...

Yurt - Çanakkale

Kanadalı maden şirketi Alamos Gold, yerli taşeronlarını da kullanarak Çanakkale Kirazlı'da siyanürlü altın madeni için çalışmalara başlamış, maden 'saha'sı yaratmak için de sayısı 200 bine ulaştığı belirtillen ağacı da yok etmişti. Bunun üzerine on binler Kaz Dağları'na akın etmiş, ülkenin doğasının ve kaynaklarının yağmalanmasına karşı ses yükseltmişti. Yurttaşların bölgedeki eylemleri, iktidarın ve iktidar yandaşlarının baskı ve çarpıtmalarına karşı sürüyor.  

Yurtseverlerin Kaz Dağları'ndaki direnişi, Türkiye'de ve dünyada geniş yankı uyandırırken bu eylemlerden rahatsız olanlar da var. Kaz Dağları'nı korumak için başlatılan 'Su ve Vicdan Nöbeti' bugün 18'inci gününde. Direnişçiler, Alamos Gold gidene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguluyorlar. Şantiye alanına yakın bir alanda çadırlarda kalarak nöbete devam eden yurttaşlar şimdi yeni bir 'sorun' ile karşı karşıya. Yurt muhabirlerinin edindiği bilgiye göre, nöbetin başında olduğunu iddia eden 'komite' nöbetteki yurttaşları Kaz Dağları'nda işgalci ilan etti...

İLGİLİ - Kaz Dağları yağmasına bakın kim taşeron olmuş! 

DİRENİŞİ KIRMAK İSTİYORLAR
Bugün itibariyle alana daha fazla çadır kabul etmediklerini belirten 'komite' üyeleri, halihazırda kurulu olan çadırları da bulunan ağaçlık alandan söktürüp yüksek gerilim hattı kablolarının bulunduğu ve güneşe doğrudan temas eden çıplak bir alana taşımak istiyor. Komite, zaten doğa bilinci yüksek olan yurttaşlara gerekçe olarak da 'yangın' tehlikesini gösteriyor. 

Yurt'a ulaşan ilk bilgilere göre, komitenin kararını ve baskısını tanımadıklarını ilan eden yurttaşlar, altın yağmacıları yetmiyormuş gibi bir de komiteye karşı direnişe geçti.

İLGİLİ - Yandaşlık tatlı geldi... Kaz Dağları ihanetine TGB de katıldı 

KİRAZLI'DA NELER OLUYOR?
Kirazlı Altın Madeni Projesi, Mart 2019’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan inşaat faaliyetlerine başlamak için işletme iznini aldı. Projenin ilk aşamaları proje alanındaki ormanların ve diğer bitki örtüsünün ortadan kaldırılması ve 45.650 ağacın kesilmesi olarak planlanmıştı. Haziran ayının ortasında yapılan tıraşlama ile maalesef ormanlarda büyük bir yara açıldı. Uydu* görüntüleri üzerinde yaptığımız incelemeler, maden sahası ve  yol bağlantıları için  yaklaşık 195 bin adet ağacın kesildiğini ortaya koyuyor. Buna göre ÇED raporunda belirtilenden 4 kat daha fazla ağaç kesimi yapıldı.

Kamuoyu, Çanakkale Valiliği’nden ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, ÇED’e aykırı olarak kesilen ağaç sayısını tespit etmelerini ve ÇED’e aykırı ilerleyen işletmeyi durdurmalarını talep ediyor.

İLGİLİ - Kaz Dağları'nı yağmalattıran AKP'lilerin CHP yalanı çöktü 

SİYANÜRÜN YARATTIĞI TEHLİKE
“Kirazlı Siyanürlü Altın İşletmesi” faaliyete geçmek için geri sayıma başladı. Çanakkale merkeze 30 km uzaklıkta olan maden alanı aynı zamanda 180 bin insanın tek su kaynağı olan Atikhisar Barajı ile aynı su havzasında yer alıyor.

Kaz Dağları’nın kuzey yamacında, meşe, çam ormanları ile birlikte dünyada sadece Türkiye’de yaşayan 7 bitki türünün yaşam alanı üzerine kurulması planlanan maden projesi hayata geçtiğinde 20 bin ton siyanür kullanacak ve siyanürle birlikte arsenik gibi birçok ağır metal ortaya çıkacak. Bütün bir kentin tek su kaynağı, Kaz Dağları’nın dereleri, yer altı suları, tarım alanları kirlilik; ormanları ve nadir bitkileri ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

İLGİLİ - Vatan Partisi bunu da yaptı: Kaz Dağları'na giden yurtseverlere 'hain' damgası!